WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 10 augustus 2015

Botanische Tuinen Utrecht

Botanische Tuinen Utrecht 
Een verrassende kennismaking op de Uithof


Info
Adres: Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht
Openingstijden:  De Tuinen op Fort Hoofddijk zijn geopend van 1 maart tot 1 december, dagelijks van 10.00 tot 16.30 uur.
Bezoekersinformatie: is * hier *  te vinden
Website: is  * hier *  te vinden

Bij de naam 'Botanische Tuin' denken veel mensen aan een overdekte bloemenweelde die met name in de winter een bezoek waard is. In eerste instantie had ik ook dat idee totdat ik de website van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht bekeek. Al snel werd me duidelijk dat het echt niet alleen een binnengebeuren is - er zijn wel kassen te vinden op de terreinen - maar bovenal viel me op dat er een prachtig buitengebeuren te zien is, juist in de zomer een bezoek waardig. En dat allemaal op het universitaire centrum De Uithof dat aan de rand van Utrecht gelegen is. Vanaf Twente is het makkelijk te bereiken (zowel openbaar vervoer als met de auto) dus op een zonnige zondag in augustus was de keuze snel gemaakt om richting Utrecht te gaan, om te gaan struinen in de Botanische Tuinen. Bijkomend voordeel, tot medio september is ook nog het Tropisch Vlinderfestival te aanschouwen. 

Botanische Tuinen
De Utrechtse Botanische Tuinen zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in het hart van het universitaire centrum De Uithof. De Tuinen, met een oppervlakte van 9 hectare, zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. In de tuinen o.a. een Rotstuin, de Systeemtuin, de (sub)tropische collecties in het Kassencomplex, het Buitenfort, de Thematuin en de Diertjestuin. De Tuinen dateren al van 1639 en zijn daarmee één van de oudste Nederlandse botanische tuinen. De functie van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht is in de loop van inmiddels 375 jaar van hun bestaan wel enigszins veranderd. De primaire functie is nog altijd ondersteuning van onderwijs en onderzoek. Daarnaast is steeds meer nadruk komen te liggen op de publieksfunctie van de Tuinen en speelt ook natuurbescherming, vooral in internationaal verband, een belangrijke rol. 
Op en rondom Fort Hoofddijk, vindt u een zestal tuinen met een geheel eigen karakter.: Rotstuin, Systeemtuin, Thematuin, Kassen, Buitenfort, Diertjestuin.

Tropisch Vlinderfestival 
De Botanische Tuinen zijn met hun bloeiende planten al een kleurenspektakel op zich, maar in de zomer wordt daar nog een extra ‘laag’ aan toegevoegd in de vorm van het Tropisch Vlinderfestival. Tientallen soorten, vaak zeer kleurige, tropische vlinders bevolken dan een speciaal ingerichte kas in het Kassencomplex. De vlinders in de kas komen uit alle tropische gebieden van de wereld: Midden- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië. Bekende soorten uit tropisch Amerika zijn de knalblauwe morpho’s en de veelkleurige passiebloemvlinders. Uit andere tropische gebieden komen veel pagesoorten en enorme nachtvlinders zoals de Atlasvlinder en de Komeetstaart. Er zijn zelf vlinders die helemaal doorzichtig zijn! De vlinders zijn te vinden in een speciaal ingerichte kas vol met bloemen en met vele kleurrijke vlinders. Verder is een expositie over vlinders te zien en staan er verschillende bakken met daarin (bizarre) rupsen. Alle vlindersoorten in de kas worden in eerste instantie van elders aangevoerd als poppen of cocons, die veelal afkomstig zijn van zogenaamde vlinderboerderijen overal ter wereld. Sommige vlindersoorten zijn in staat om zichzelf te handhaven
in de kas en daarvan hoeven geen (of weinig) nieuwe exemplaren besteld te worden. De poppen/cocons die wél besteld zijn en per post aankomen, worden opgehangen in de Poppenkast, waar bezoekers geregeld kunnen zien hoe ze uitkomen. Iedere vlindersoort heeft zijn eigen pop/cocon. Sommige zijn prachtig, metallic goudkleurig of juist saai bruin van kleur, maar bijna al onze ‘popsterren’ hebben een bijzondere vorm. Van alle aanwezige vlinders hangen informatiekaartjes in de kas.
(een gedeelte van deze tekst heeft als bron de website van de Botanische Tuinen)

Een fotoverslag:
(Oh ja, bij de ingang van het complex is een prima verzorgde tuinwinkel en -café met een genoeglijk buitenterras)


De Tuinen zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk


Er zijn verrassende hoogteverschillen met prachtige doorkijkjes

Informatieborden geven tekst en uitleg

De Tuinen liggen in het hart van het universitaire centrum De Uithof.

Kassencomplex van de Tuinen

In de tropische kas

In de vlinderkas zijn de meest prachtige vlinders te aanschouwen




Niet alleen binnen maar ook buiten zijn prachtige vlinders te zien, zoals deze Atalanta

Vleesetende planten

Cleome hassleriana

En overal de bloemetjes en de bijtjes

Je komt ogen te kort om al het kleurige pracht en praal aan bloemen te aanschouwen

In één gedeelte van de tuin is een moestuin en appelboompjes
De foto's geven maar een beperkt beeld van deze tuinen. Het is daarom zeer zeker de moeite waard om de website van Botanische Tuinen te bezoeken om ook te lezen over o.a. de geschiedenis, de ligging en de collectie van deze bijzondere Tuinen.

Aug15


2 opmerkingen:

Willy zei

Een prachtige reportage. Wij willen het ook eens op een zondag bezoeken, want dan is er ook meer parkeergelegenheid bij de universiteit.

akkie zei

Wat een enthousiast verhaal Truus. Dank je wel. Ik heb je blog gedeeld op onze Facebookpagina: facebook.com/botanischetuinenuu.