WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


donderdag 10 mei 2018

Fietsroute Lonneker - Hof Espelo - Hooge Boekel - Haagse Bos
Fietsen rond Lonneker

Met vliegveld Twenthe, Lonnekermeer, 't Holthuis, Hof Espelo,
stadsrand Enschede, Hooge Boekel en het
Haagse Bos


Een fraaie en zeer verrassende fietsroute waarbij je een goede indruk krijgt van het landelijke maar zeker ook bosrijke gebied dat gelegen is tussen de plaatsen Enschede, Losser, Oldenzaal en Hengelo. Vermeldenswaard zijn niet alleen de passages over het terrein van het voormalige Vliegveld Twenthe en langs de waterspaarbekkens maar ook over de diverse landgoederen. 
Tijdens deze fietsroute krijg je ook goed mee hoe groen en bomenrijk de stadsranden van Enschede en Hengelo zijn.


 - - - - - - - - - - 

Start: Op het dorpsplein in Lonneker (knooppunt 27). Fiets vervolgens vanaf het plein de Bergweg in. Je fietst dan naar knooppunt 21
Adres startpunt: thv Dorpsstraat 137, 7524 CH Lonneker (geef in navigatie Enschede in).
Afstand: 40 kilometer 
Horeca: bij start meerdere mogelijkheden
Route: De route kan gefietst worden via de knooppuntbordjes van het Fietsnetwerk Twente
Download route: route met de gegevens over de te volgen bordjes heb ik geplaatst op de site van Route.nl. Klik op het logo hieronder en je komt op de site waar je de route en knooppunten kunt downloaden en printen.


Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland


Route-informatie: neem niet alleen het lijstje met knooppunten mee, maar ook de kaart en eventueel de Gpx van de route. Toen ik de route fietste (begin mei '18) waren er punten waar de route wat onduidelijk was o.a. vanwege het feit dat er werkzaamheden waren.
Kaart: zie hieronder maar kan gedownload worden via de site van Route.nl (zie hierboven). 
Gps: kan * hier * gedownload worden
Enkele beelden van de route:


Omgeving Enschede
Je fietst zowel door plattelandsgebied als ....
...door bosrijke landgoederen
Fietsen over het terrein van het vml vliegveld Twenthe
Doppler (op het vml vliegveld)
Op het vliegveldterrein zie je ook verscholen vennetjes
Omgeving 't Holthuis

Op Hof Espelo zijn diverse kleine beekjes
omgeving Lonneker
Toegangspoort Hooge Boekel (privé)
Fietsweggetje op landgoed Hooge Boekel
Op Hooge Boekel
Molen van Lonneker
In de herfst is het zeer zeker ook een prachtige route!Informatie:
Je kunt meer lezen over Lonneker, het voormalige vliegveldterrein, de diverse gebouwen waar je langs fietst  maar ook over de natuur op de websites van:
- LonnekerbergVliegbasis Twenthe 
- Landschap Overijssel ('t Holthuis en Hof Espelo)
Hooge BoekelKaart via de site van VisitTwente. Klik op kaart voor grote afbeelding.
Op de kaart ontbreekt knooppuntnr 23

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Mei 2018 
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


1 opmerking:

Gerrit-Jan Het wandelkanaal op youtube zei

Nadat wij al jaren de wandelingen van Truus lopen (en nalopen) vandaag de fiets maar eens gepakt. Ik heb sinds kort wat meer tijd (understatement)en meer zin en dacht dat gaan we doen. Met deze begonnen omdat hij redelijk dicht bij huis begint. Wat een heerlijke fietsomgeving met landgoederen, dorpen, molens , koeien en een voormalig vliegveld met toch heel veel vliegbewegingen van vlinders en andere insecten. Door de bloemenrijkdom is het helemaal prachtig. Je komt nog een door stukje van de nouveau riche die de meest mooie huizen laten bouwen. De tocht was prima te volgen aan de hand van de knooppuntentrein. Bordjes zichtbaar , wegen en paden goed berijdbaar. Een enkel zanderig stukje maar dat is misschien 10 meter.