WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 31 augustus 2015

Fietsen in de Achterhoek - Fietsroute Dinxperlo - Anholt - Ulft





Fietsroute Dinxperlo - Anholt - Ulft 
Verrassende fietstocht in het grensgebied van de Achterhoek

Start: ter hoogte van Bakker GildhuisBrot (ligt op de grens van Nederland/Duitsland).
Adres: Hellweg 36 Suderwick (is tegenover de Kwikkelstraat in Dinxperlo).
De Heelweg loopt ook in Dinxperlo maar wordt in het Duitse deel Hellweg genoemd
Afstand: 44 km
Update juni '21: Op dit moment wordt er gewerkt aan het routeknooppuntnetwerk in Duitsland. Er komen veel knooppunten bij. Deze fietsroute gaat deels door Duitsland. De betreffende knooppunten die vermeld worden in kloppen op dit moment niet meer allemaal en er zijn ook meer tussenknooppunten gekomen. Een update met de nieuwste knooppunten volgt zo spoedig mogelijk.
Horeca: bij start (open Ma – Vrij 5:30 – 18:00 / Za 7:00 – 13:00 / Zo 7:00 – 13:00 uur), maar ook in Dinxperlo, Anholt en de andere plaatsen
GPS: kan  * hier *  gedownload worden (update juli 2020). Op je mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de downloadsite te openen in je browser, bv Safari of Firefox

Kaart (update juli 2020) met knooppunten van de gefietste route: aan eind van dit bericht. Tip, als je de kaart liever niet wil uitprinten, maak dan zekerheidshalve met je mobiel een foto van de kaart. Altijd handig om bij je te hebben. Ook omdat een bordje snel over het hoofd wordt gezien cq verdwenen kan zij

 ~~~~~~~~~~
Een fietstocht door de Achterhoek met start in het grensdorp Dinxperlo. Fietsend langs de rivier de Aa wordt dan het Duitse plaatsje Anholt bereikt.
Anholt is vooral bekend door het Kasteel Anholt. Dit Kasteel of Waterburcht Anholt (Schloss Anholt) was de naamgever aan de voormalige stad Anholt. De oorsprong van het kasteel ligt in een fort uit de 12e eeuw, gebouwd om het bezit van het bisdom Utrecht veilig te stellen. Hoewel de naam suggereert dat Anholt een burcht is, is het eigenlijk een kasteel. Het kasteel wordt tegenwoordig nog gedeeltelijk bewoond door Kasteelheer van Salm-Salm. In een ander deel is een museum gehuisvest en is een hotel gekomen. Liefhebbers hebben de mogelijkheid de tuinen rondom het kasteel te bezichtigen.
De volgende plaats waar langs gefietst wordt is Ulft. Langs de Oude IJssel ligt het Dru Industriepark. Op de plek waar vroeger de DRU ijzergieterij voor industriële bedrijvigheid zorgde, is nu een uniek gebied ontwikkeld. De oude fabriekspanden en het groene gebied aan de overkant van de rivier de Oude IJssel vormen samen het DRU Industriepark. Industrieel erfgoed waar nu mensen wonen, werken, leren, genieten en ontspannen. In de oude panden (zeven Rijksmonumenten) van de voormalige fabriek vinden tegenwoordig culturele en creatieve activiteiten plaats. Er is een theaterzaal, een poppodium, een grand café en meerdere vergaderruimtes waarin de overblijfselen uit het industriële verleden nog tastbaar aanwezig zijn. Ook zijn er een muziekschool, galerie, bibliotheek en Turks cultureel centrum te vinden en kunnen verengingen er terecht voor hun activiteiten. In een van de  panden zit een evenementenhal en in twee andere panden wordt wonen en werken met elkaar gecombineerd. Fiets echt even de brug over de Oude IJssel over om een kijkje te nemen op deze unieke plek.
Na het passeren van de plaatsen Silvolde en Terborg fiets u weer het platteland op om zo heel rustig peddelend richting Dinxperlo te gaan. In die plaats aangekomen is het, als u nog tijd over hebt, de moeite waard een bezoek aan het Grenslandmuseum te brengen of even over de markt te struinen (op vrijdagmiddag).

Start bij Gildhuis (ondertussen is de gevel veranderd!)
Bij de bakker kan ook koffie gedronken worden

Schuin tegenover de bakker is knooppunt 71 met informatiebord.
Fiets de Heelweg (in Duitsland Hellweg) verder in, langs de kerk richting knooppunt 66
Op de Heelweg wordt met gele tekens aangegeven waar de grens loopt.

Dinxperlo
Dinxperlo ligt precies op de grens met Duitsland en heeft als naaste buur het dorp Suderwick. Door de ligging zo pal naast elkaar heeft het de naam 'tweelingdorp' gekregen. Midden tussen deze twee dorpen door loopt de Heelweg die tevens de grens vormt: de ene kant van de straat is Duits, de andere Nederlands. Vroeger werden de twee landen door elkaar gescheiden door een 2,5 meter hoge prikkeldraadversperring met houten palen, tegenwoordig is de grens alleen nog zichtbaar op enkele plekken op de straat waar de letters en kruisjes getekend zijn. Precies bij het trottoir loopt de grens met de Duitse plaats Suderwick. Als u in Dinxperlo bent zult u merken dat het goed gaat tussen de twee buren. Hier wordt geleefd en gewoond als echte  'naobers'  en wordt lief en leed gedeeld. Ga vroeg op de ochtend maar eens naar binnen bij de Duitse bakker aan de Heelweg (Startpunt van deze fietstocht)  en kom tot de ontdekking dat er zowel Nederlands, Duits als in dialect met elkaar gepraat wordt, men elkaar begrijpt en groet als goede vrienden. Die bakker trouwens is al om 5.30 uur open. Dat mag in Duitsland en dat is dus mooi meegenomen voor de Nederlanders. 
Aan de Heelweg, dicht in de buurt van de bakker, zie je ook de grensoverschrijdende woonzorgzone. Hier is het Nederlandse verpleeghuis met een overdekte glazen loopbrug verbonden met een woonvorm in Duitsland aan de andere kant van de weg.
Kortom, Dinxperlo is een bijzondere plaats om een fietstocht te beginnen. Hebt u na het fietsen nog tijd over dan is het zeer de moeite waard het Grenslandmuseum in het centrum van de plaats te bezoeken of naar de wekelijkse warenmarkt te gaan (vrijdags).

Ook in het Duitse deel van de fietstocht worden de knooppunten goed aangegeven.
En in Duitsland is er altijd wel ergens een Biergarten.
In de buurt van Anholt fietst u langs de Gruftkapelle.
Kasteel Anholt
Het Dru Industriepark langs de Oude IJssel







Het is prettig fietsen in de landelijke omgeving rondom Dinxperlo.
En altijd kom je wel vriendelijke mensen tegen.
Het Grenslandmuseum is gehuisvest aan Markt 1 in Dinxperlo
In het centrum van Dinxperlo is er vrijdag v 12. 00 - 20.00 uur een markt.


Klik op de kaart voor een grotere afbeelding






De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Augustus 2015 Update Juli 2020 
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen



1 opmerking:

Hendrika zei

Of je nu wandelt of fietst: het zijn iedere keer mooie routes om lezend te volgen, en weer uitnodigend met je beelden geïllustreerd!