WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


donderdag 27 augustus 2015

Gildehaus-Dinkelroute - Een topper onder de fietsroutes.

Grenzeloos fietsen in Twente
 


'Gildehaus-Dinkel route'
Fietsroute in de omgeving van De Lutte - Losser - Gildehaus


Update mei '22: delen van de route zijn gewijzigd. Onder andere bij Losser en ter hoogte van het Lutterzand. Binnenkort volgt er een gewijzigde routebeschrijving op deze site. De gegevens hieronder hebben nog betrekking op de oude situatie. 

Start: parkeerplaats bij Schenkerij en Arboretum PoortBulten (knooppunt 19)
Adres: Lossersestraat 66. 7587 PZ De Lutte
Alternatieve startpunten: Losser, Raadhuisplein of bij de VVV in De Lutte, Plechelmusstraat 14.
Afstand: Ongeveer 40 - 42 kilometer Update Juni '21
Horeca: bij start en op meerdere plekken langs de route
Route-informatie: De route kan worden gevolgd via de knooppuntbordjes van het Fietsnetwerk Twente. Ook in Duitsland wordt gefietst via knooppunten (in Duitsland heten ze Knotenpunkt). Onlangs zijn deze knooppuntroutes in Duitsland uitgebreid en er zijn veel bordjes en mogelijkheden bijgekomen. Hieronder tref je de nieuwste kaart met knooppunten aan. Situatie Juni '21. In Duitsland worden tussen de plekken waar knooppuntbordjes hangen (veelal onder de straatnaambordjes) de route ook aangegeven door bordjes met een fiets en een richtingpijl. Volg dat dan.
Let op: Thv knooppunt 13 is het even goed rondkijken om bordje richting knooppunt 69 te vinden, je moet namelijk een klein stukje terug op dezelfde weg. Knooppunt 40 was bij de routecontrole weg. 

 ~~~~~~~~~~~~

Al sinds 1976 bestaat de fietsroute 'Gildehaus-Dinkelroute' en nog steeds is het een geliefde fietstocht. De ongeveer 40 km lange, grensoverschrijdende fietsroute mag dan ook ook terecht een Topper onder de fietsroutes genoemd worden.
Het was in 1976 best bijzonder dat er een grensoverschrijdende fietsroute uitgezet werd. Je zou het haast vergeten, maar in die tijd waren er nog grenscontroles. Bij het tot stand komen van de fietsroute werd een begin gemaakt met het vrijere grensverkeer en konden de fietsers voor het eerst gebruik maken van de zgn 'groene grens' waarbij geen controle was. Uiteindelijk kwam in 1992 het Verdrag van Schengen tot stand waardoor dit vrijere grensverkeer overal mogelijk werd en grenscontroles verdwenen.
De Gildehaus-Dinkelroute heeft door de jaren heen enkele kleine aanpassingen ondergaan maar is voor een groot deel nog steeds hetzelfde als in de beginjaren. Bijzonder is dat er zowel door Nederland als Duitsland wordt gefietst. Aan de Nederlandse kant van de grens loopt de route grotendeels over Lossers grondgebied en volgt niet alleen de loop van het meanderende riviertje De Dinkel maar brengt fietsers ook langs glooiende essen en bij de zandverstuivingen van het Lutterzand.
In het Duitse deel wordt o.a. kennisgemaakt met het plaatsje Gildehaus. Via een klimmetje komt men op de Mühlenberg en wordt de met Bentheimer zandsteen gebouwde torenwindmolen 'de Ostmühle' gepasseerd waarna ook nog deels door de plaatsje zelf wordt gefietst. Bijzonder is de laatste nog in bedrijf zijnde steengroeve die wordt gepasseerd. In het tegenoverliggende Geologisch Openluchtmuseum kan men alles te weten komen over Bentheimer zandsteen en andere geologische bijzonderheden uit de streek. Via de buurtschappen Westenberg en Holt en Haar komt men uiteindelijk weer bij de groene grens met Nederland en fietst het Lutterzand in. Langs jeneverbesstruiken, door dennenbossen en langs de zandverstuivingen bij De Dinkel. Daarna gaat het via het gezellige het kerkdorp De Lutte richting Losser. Liefhebbers van ijs stappen echter eerst nog even van de fiets af om bij de ijssalon tegenover de kerk wat lekkers te nemen.  Er wordt gefietst door het prachtige en licht glooiende buitengebied waarbij veelal gebruik gemaakt wordt van goed onderhouden kerkenpaden. Het eindpunt is dan het meer dan 100 jaar oude arboretum. Hier staan bomen uit alle delen van de wereld en het is zeker de moeite waard om na de fietstocht nog even in het park te gaan kijken (gratis entree).


Ik heb de route al vele malen gefietst en nog steeds blijft het genieten de tocht. Deze keer (augustus '15) ging de aandacht mn naar de prachtige akkers met granen die op meerdere plekken te zien waren. En volgend jaar? Dan zal de route zeker weer op het programma staan en misschien ga ik 'm dan in de herfst fietsen want de bomen vol met herfstkleuren zal ook zeer zeker prachtig zijn. 

Een beeldverslag van de route met foto's van met name het deel in Duitsland.

(klik op de foto's voor grotere afbeeldingen)

De 'ouderwetse' bordjes van de Gildehaus Dinkelroute.
De bordjes zoals hierboven zijn vervangen door fietsknooppunten.

Op het dak van een huis achter Hof Aarnink heeft een ooiebaar een nest gemaakt.
Je fietst langs zandafgravingen waarin zich nu water bevindt.
Oeverzwaluwen hebben nesten gemaakt in de zandbergen.
Delen van de route gaan door bosgebied.
In Duitsland moet je tussen de knooppunten deze bordjes volgen.
Je komt ook langs restaurant Hof Aarnink dat op de grens van Nederland en Duitsland ligt
Via een prachtige laan fiets je de Mühlenberg op.
De Ostmühle in Gildehaus


Let in Duitsland goed op de bordjes, soms moet je op het trottoir fietsen.

In Gildehaus zijn nog diverse straatjes met klinkers.
En bij de bakker kun je koffie drinken.

Ik zie langs de weg een Trabant 601S staan
Infobord bij het Geologisch Openluchtmuseum

Leuke weggetjes langs verrassende oude schuurtjes.
En veel graanvelden.
Bekijks onderweg.
Prachtige akkers.
We naderen de 'groene grens'
Op het Lutterzand is het prachtig fietsen.
Zwemmen in de Dinkel nabij de 'Greune Stet'.
Omgeving De Lutte.
Op de Hanhofweg moet er nog even geklommen worden.
Geen opmerkingen: