WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 30 juli 2018

Fietsrondje De Borkeld - Markelo - Diepenheim

Fietsrondje 
De Borkeld - Markelo - Diepenheim


Een fietsroute met een mooie afwisseling van natuur, platteland, dorpjes en landgoederen. Verrassend zijn de diverse bergen die je op de route aantreft. Allemaal te 'befietsen' via lichte tot onbeduidende klimmetjes. Dus laat je niet afschrikken door de benamingen 'bergen'.
Je start bij Infoboerderij 'n Witten dat gelegen is aan de rand van het natuurgebied De Borkeld en makkelijk te bereiken is vanaf de A1. Via het bijzondere veen- en heidegebied van De Borkeld fietst je richting Markelo. In deze plaats is voldoende horeca dus fiets zeker even dit plaatsje in om je eerste kop koffie te drinken om daarna het klimmetje naar de Markelose Berg te nemen. Mooi is het deel langs de Schipbeek, halverwege het klaterende water bij de vistrap. Uiteindelijk kom je uit op het fietspad langs het Twenthekanaal. De brug over en je fietst het landgoed Westerflier op. 
Diepenheim volgt. Neem de vrijheid om ook in deze plaats even van de route af te wijken om dit stadje te bekijken. Daarna gaat het buurtschap Stokkum door, de bosrijke Herikerberg over en via de buurtschappen Herike en Schoolbuurt kom je in de omgeving van de volgende bergen: de Bovenberg, Apenberg en Friezenberg. 
Nog een fraai traject over het natuurgebied De Borkeld en je bent terug bij  het startpunt. 

 - - - - - - - - - - 

Start: parkeerplaats bij dagcamping - infoboerderij 'n Witten (fiets vanaf de parkeerplaats naar links, 1e weg rechtsaf waarna je bij routeknooppunt 9 bent)
Adres start- en eindpunt: Borkeldweg 17, 7475 RV Markelo
Alternatieve startplekken zijn: het centrum van Markelo of Diepenheim alwaar je vrij makkelijk de routeknooppunten kunt oppikken
Afstand: 40 kilometer
Horeca: op meerdere plekken langs de route zoals in Markelo, bij Westerflier (De Viersprong) en in Diepenheim
Route: kan geheel gefietst worden via de knooppuntbordjes van het Fietsroutenetwerk Twente
Routeknooppunten: staan op kaart aan het eind van dit bericht (Update Aug '19)
GPS: kan * hier * gedownload worden. Op je mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart vd gefietste route: aan eind van dit bericht. Tip, als je de kaart liever niet wil uitprinten, maak dan zekerheidshalve met je mobiel een foto van de kaart. Altijd handig om bij je te hebben. Ook omdat een bordje snel over het hoofd wordt gezien cq verdwenen kan zijn.


Een beeldverslag (foto's zijn gemaakt in diverse jaargetijden):


Schaapskooi De Borkeld
Fietspad over de Borkeld
Langs het fietspad staan op enkele plekken jeneverbesstruiken
Fietspad over de Es bij Markelo
In het dorp Markelo staan nog enkele boerderijen
Zicht vanaf de flank van de Markelose Berg
Weidse uitzichten langs de fietsroute
Je fietst ook langs de Schipbeek
Oeverloper bij de vistrap in de Schipbeek
Toegangslaan Westerflier
Huis Westerflier
Huis Diepenheim
Gracht bij Huis Diepenheim
Gracht bij Huis Diepenheim
Boslaan nabij Huis Diepenheim
Boerderijen buurtschap Stokkum
Langs de flanken van de Herikerberg
Richting Herike
Buurtschap Herike
Omgeving de Bovenberg
Dwarsritschuur bij de Bovenberg
Ook in de herfst is deze route prachtig
Natuurgebied De Borkeld
Het is altijd fijn blije fietsers tegen te komen :-)De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, paden, knooppunten of openingstijden voor kunnen komen.

Juli 2018
Route, tekst en Fotografie © Truus Wijnen

Geen opmerkingen: