WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


dinsdag 28 juni 2016

Fietsroute Lauwersmeer - Marnewaard


Zoutkamp

Fietsen in het Lauwersmeergebied
genieten van vergezichten, vrijheid, verrassende paadjes en vele vogels

Start: is in de plaats Vierhuizen om van daaruit naar knooppunt 14 te fietsen. Het is ook goed mogelijk de route te starten in Zoutkamp (knooppunt 60)
Afstand: 36 km
Route-informatie: je fietst langs knooppunten. Let op het stuk van knooppunt 5 naar knooppunt 8 is wat onduidelijk aangegeven: je kunt hier gewoon over de asfaltweg (langs de dijk) langs het militaire gebied fietsen. Het verderop gelegen hek is via een smalle doorgang voor fietsers passeerbaar. 
Horeca: in Zoutkamp en op meerdere plekken in mn het noordelijk deel van het Lauwersmeergebied
Kaart: zie aan het eind van dit bericht
Download: (het laden kan even duren): kaart, routebeschrijving met knooppunten  (Let op: zie toelichting aan het eind van dit bericht mbt het zichtbaar maken van de knooppunten).

Op fiets-pad
Tijdens ons verblijf in Groningen - zie dit bericht - zijn we een paar dagen op fiets-pad geweest. Eén van de routes die we uitgezet en gefietst hebben is de hier beschreven fietstocht in het Nationaal Park Lauwersmeer en de aangrenzende Marnewaard. 
We zijn gestart in onze verblijfplaats Vierhuizen en zijn van daaruit naar het vissersplaatsje Zoutkamp gefietst waarna we vervolgens het prachtige Lauwersmeergebied bezochten. We hebben niet het hele gebied rondgefietst maar zijn ter hoogte van de Waddenzee (knooppunt 5) de andere kant opgegaan zodat we door de Marnewaard weer richting ons startpunt gingen. Met name de Marnewaard heeft ons blij verrast met de mooie en verscholen fietspaadjes in een volop begroeid natuurgebied met op vele plekken waterpartijen. Het gebied grenst aan een militair terrein.

Tijdens deze fietstocht maak je o.a. kennis met
- de diverse plaatsjes rondom Vierhuizen. Let ook eens op de huizen, je zult bij meerdere panden elementen van de Amsterdamse School ontdekken
- de vissersplaats Zoutkamp
- het Lauwersmeergebied bekend om z'n vele vogels, ter hoogte van de Strandweg is een vogelkijkhut
- de Marnewaard en het Marnebos 

Aardappelvelden omgeving Vierhuizen

Gebouw bij kerk in Ulrum

Je moet over meerdere bruggetjes fietsen

Uitgestrekte akkers 

Haventje van Zoutkamp

Haventje van Zoutkamp

In het Lauwersmeergebied zitten vele vogels

Begin Juni heb je grote kans orchideeën in het Lauwersmeergebied te spotten 

Soms moet je even omhoog kijken om vogels te ontdekken (zwarte roodstaart)

Eindeloze graanakkers

Schapen op de dijk, omgeving Vierhuizen

Kaart van de fietsroute (via de site van de Fietsersbond)

Toelichting
De route die ik heb uitgezet is te bekijken op de website van de Fietsersbond. Via * deze link *  (het laden van de pagina kan even duren) kom je bij de fietsroute. Let op, zie ook de voorbeeldkaart hieronder voor enkele tips: 
rechts op de site (zie rechter pijl) heb je een knopje om de knooppunten zichtbaar te maken, terwijl links op de site (zie linker pijl) een knop is om de route te printen. Op de vervolgpagina kun je dan kiezen hoe je e.e.a. op papier wilt hebben. Let op dat je hier dan ook de keuze 'met knooppuntnummers' ingeeft.


Let op: dit is een voorbeeldkaart van een andere route, het gaat om de pijlen

Geen opmerkingen: