WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


zaterdag 25 juni 2016

Fietsroute Garnwerd Groningen
Fietsen in Groningen
Rondje Garnwerd 


Start: bij Café Hammingh, Hunzeweg 32, 9893 PC Garnwerd (knooppunt 65 is daar dichtbij, aan de overkant van de brug)
Afstand:  ongev. 30 km
Route-informatie: route gaat via knooppunten. 
Kaart: zie aan het eind van dit bericht.
Download (het laden kan even duren): kaart, routebeschrijving met knooppunten (Let op: zie toelichting aan het eind van dit bericht mbt het zichtbaar maken van de knooppunten).

Start bij café Hammingh in Garnwerd
Op weg naar het B&B-verblijf in het noorden van Groningen (zie dit bericht) besluiten we eerst nog een route te gaan fietsen in een gebied net boven de stad Groningen. Starten bij het bij velen bekende Café Hammingh in Garnwerd, gelegen aan het Reitdiep. Het café restaurant is een geliefde start- en pauzeplek van wandelaars en fietsers.
Met fraai en zonnig weer is het prettig zitten op het terras met uitzicht op het Reitdiep. En het is een mooie dag dus het starten van de fietsroute laat even op zich wachten.
De route die we gaan fietsen is niet overdreven lang. Het wil nog wel eens waaien daar in het noorden en dan kan een fietstocht (zonder e-bike) best lang duren. Daarnaast zijn de plaatsjes waar we langs fietsen de moeite waard om af te stappen en zijn er meerdere kerkjes - al dan niet met een expositie - te bekijken. Van mensen op het terras horen we dat we echt even bij het kerkje van Klein Wetsinge moeten gaan kijken omdat die een architectuurprijs heeft gewonnen. Weer anderen vertellen over het mooie fietspad langs het Reitdiep en weten ook nog wel een leuke Bed and Breakfast bij Jacobien. Wie zei dat de Groningers stug zijn?
Verrassend is de doorkomst in Ezinge waar op dat moment bij cafe de Brug een 'Open Podium' is. Er wordt gezongen en gedronken en aanschuiven en meezingen kan. 
Ondertussen concluderen we dat het echt niet allemaal recht en kaal is in dit deel van Groningen. Langs het Reitdiep is er in dit jaargetijde veel begroeiing. Veel heggetjes langs diverse weggetjes. Her en der bomen.
Kortom het is een genot om er te fietsen, en dan tussendoor even van de fiets af om foto's te maken in het moois dat boven de stad Groningen ligt.. 


Café Hammingh (rechts op de foto) ligt aan het Reitdiep
De geschiedenis van café Hammingh gaat terug tot 1876
Straatje in Groot Wetsinge
voormalige pastorie in Groot Wetsinge
In het kerkje van Klein Wetsinge
In het kerkje van Klein Wetsinge
Boven in het kerkje van Klein Wetsinge heb je een uitzicht op het Reitdiepgebied
In het kerkje van Adorp zijn regelmatig exposities

Let op bij het van Starkenborgkanaal. Daar staan 2 bordjes met routenummers 58. Ga hier niet linksaf het kanaal over (2e bordje) maar fiets rechtdoor zoals het 1e bordje aangeeft.


Bij sluisjes wordt gezwommen en dat vinden ook de koeien leuk
Kerkje van Harkema


Open podium bij café De Brug in Ezinge
Straatje in Ezinge
Een haas die zich probeert te verschuilen voor ons

We nemen ook een kijkje bij de Allersmaborg die net buiten Ezinge ligt
Fietsroute Garnwerd
De knooppunten van de route

De route die ik heb uitgezet is te bekijken op de website van de Fietsersbond. Via * deze link*  (het laden van de pagina kan even duren) kom je bij de fietsroute. Let op, zie ook de voorbeeldkaart hieronder voor enkele tips: 
rechts op de site (zie rechter pijl) heb je een knopje om de knooppunten zichtbaar te maken, terwijl links op de site (zie linker pijl) een knop is om de route te printen. 
Op de vervolgpagina kun je dan kiezen hoe je e.e.a. op papier wilt hebben. Let op dat je hier dan ook de keuze 'met knooppuntnummers' ingeeft.

Let op: dit is een voorbeeldkaart van een andere route, het gaat om de pijlen

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit is toch prachtig. Dan hoef je toch niet naar het buitenland?