WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


woensdag 11 juli 2018

Fietsroute Bentheim, Haddorfer Seen - Grafschafter Fietsentour 3
Fietsen bij Bentheim, Samerott, Haddorfer Seen
 Grafschafter Fietsentour 3
Op de pedalen net over de grens bij Twente


Start: Hotel Restaurant Bentheimer Hof (ligt naast het treinstation )
Adres: Bahnhof Nord 1, 48455 Bad Bentheim (Duitsland)
Afstand: fietsrondje van 33 kilometer 
Update juni '21: Op dit moment wordt er gewerkt aan het routeknooppuntnetwerk in Duitsland. Er komen veel knooppunten bij. Deze fietsroute gaat deels door Duitsland. De betreffende knooppunten die vermeld worden in kloppen op dit moment niet meer allemaal en er zijn ook meer tussenknooppunten gekomen. Een update met de nieuwste knooppunten volgt zo spoedig mogelijk.
Horeca: bij start en op meerdere plekken langs de route 
GPS: kan * hier * gedownload worden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart vd gefietste route: aan eind van dit bericht. Tip, als je de kaart liever niet wil uitprinten, maak dan zekerheidshalve met je mobiel een foto van de kaart. Altijd handig om bij je te hebben. Ook omdat een bordje snel over het hoofd wordt gezien cq er bordjes ontbreken.
Er is ook een officiële Fietskaart van Grafschaft Bentheim/Geheim over de Grens waarop alle routes van de Grafschafter Fietsentour staan. Je kunt 'm bestellen in hun webshop.
Route-info: kan geheel gefietst worden via het volgen van de nummers 3 (zie foto). Tevens kan de route 'beide kanten op' worden gefietst. In Bentheim moet je op één straat behoorlijk klimmen. is niet zo'n lang stuk dus lopend gaat het zeker lukken.
Pas op, het blijft wel goed opletten op de bordjes. Met name in Schüttorf vond ik de aanwijzingen summier en verwarrend. Toen ik de route fietste ontbraken er ook enkele bordjes o.a. net voor Haddorf. Met behulp van de GPS-track was de route wel weer te vinden.Maar laat je niet weerhouden de route te gaan fietsen want het blijft een mooie route en samen met een eventuele overzichtskaart (ook te koop bij de VVV in Bentheim en via de webshop) en een GPS-track is de route goed te fietsen.
Tip: zie ook * dit bericht op m'n site * met daarin een verslag en route-informatie over de Grafschafter Fietsentour 2.


- - - - - - - - - - - - 


Grafschafter Fietsentouren
Het blijft verrassend fietsen in en rond de Duitse plaats Bad Bentheim. Op een kleine 10 minuten rijden vanaf de Twentse plaats De Lutte is in de Grafschaft Bentheim - waaronder ook de plaats Bad Bentheim valt - een prachtig aanbod van fietsroutes beschikbaar. Klassiekers in dit aanbod zijn de uit 25 dagtochten bestaande  'Grafschafter Fietsentouren'. Fietsroutes met verschillende afstanden die gevolgd kunnen worden via bordjes. Er zijn dagtochten met afstanden variërend van 28 tot 56 km. 
De fietstochten die allen door de Grafschaft Bentheim lopen hebben afhankelijk van de te fietsen route één van de zeven steden in de Grafschaft als startplaats. Zo doet men uiteindelijk niet alleen de hele streek aan maar wordt ook kennis gemaakt met de zeven plaatsen in de Grafschaft;  Bad Bentheim, Nordhorn, Uelsen, Schüttorf, Emlichheim, Neuenhaus of Wietmarschen.

Fietsentour 3
Was ik eerder al op fiets-pad geweest voor de de Grafschafter Fietsentour nr 2 (GFT2) deze keer stond de route GFT nr 3 op het programma. Officieel start deze fietstocht in het plaatsje Schüttorf maar ik ben gestart bij Bentheim (waar de route ook langs komt) omdat daar starten handiger is als je vanuit Twente aan komt rijden.
Vanaf het startpunt (Bentheimer Hof) kun je direct de rode nummers onder de richtingaanwijzer volgen richting het kuuroord/Bentheimer Wald. Net voor het terrein van het kuuroord ga je rechtsaf. Heb je tijd dan is het zeker de moeite waard om ook nog rond te kijken in het park van het kuuroord.
Idem wat betreft Schüttorf, daar moet je al snel rechtsaf om de route te vervolgen. Maar ook hier is het zeker de moeite waard om ook eerst nog even in het plaatsje zelf te gaan kijken. En ben je er op zondagmorgen dan kun je zelfs nog broodjes kopen bij de bakker. Die zijn in Duitsland op zondagmorgen 'gewoon' open.
Andere mooie plekken op deze route zijn het bosgebied Samerott, de Haddorfer Seen (meertjes verscholen tussen de bossen), de buurtschap Ohne (een van de oudste buurtschappen in het westen van Nedersaksen) en natuurlijk Bad Bentheim zelf. Als je aan komt fietsen zie je van veraf al kasteel Bentheim boven op de rotsen liggen. 

Een fotoverslag:

Volg de rode nummers onder de richtingaanwijzers.
Tussendoor deze bordjes volgen.
Prachtig fietspad in het Bentheimer Wald
Pleintje in centrum Schüttorf
Watermolen Schüttorf
Kerk in Schüttorf
Schaapskooi nabij Schüttorf
Buitengebied Schüttorf
Fiets- wandelpad nabij de Vechtesee
In natuurgebied Samerott kun je de aronskelk zien
In het voorjaar bloeit de daslook
Haddorfer See
Op een vd meertjes kun je zeilen
je fietst door landelijk buitengebied
Kerk van het plaatsje Ohne. Op de voorgrond de Vecht

De Vecht bij Ohne
Bij de historische grenssteen (1768) tussen Pruisen en Hannover
Infobord over de grenssteen (klik voor grote afbeelding)
Kasteel Bentheim is van veraf te zien
Kaart van de route zoals gefietst (klik voor grotere afbeelding)

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juli 2018 
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


Nog een tip: 
Zijn de benen na een lange dag op de fiets moe of slaat het weer plotseling om? Dan is met de “Fietsenbus” de redding nabij! Tussen mei en september rijden vier fietsenbussen in het weekend (één per uur) tussen Bad Bentheim, Nordhorn, Neuenhaus, Uelsen en Emlichheim. 
De dienstregeling en meer informatie vindt u hier: Fietsenbus in de Grafschaft Bentheim.
Bron: Website geheimoverdegrens.nl


Geen opmerkingen: