WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


dinsdag 19 juni 2018

Fietsen bij Bentheim


Fietspad door het Bentheimer Wald

Fietsen bij Bentheim - Grafschafter Fietsentour 2
Op de pedalen net over de grens bij Twente


Start: Parkeerplaats van het Zwembad (Badepark) Bentheim (S2)
Adres: Zum Ferienpark 1, 48455 Bad Bentheim
of bij: Hotel Restaurant Bentheimer Hof (ligt naast het treinstation ) (S1)
Adres: Bahnhof Nord 1, 48455 Bad Bentheim ( Duitsland
Afstand: fietsrondje van 29 kilometer
Update juni '21: Op dit moment wordt er gewerkt aan het routeknooppuntnetwerk in Duitsland. Er komen veel knooppunten bij. Deze fietsroute gaat deels door Duitsland. De betreffende knooppunten die vermeld worden in kloppen op dit moment niet meer allemaal en er zijn ook meer tussenknooppunten gekomen. Een update met de nieuwste knooppunten volgt zo spoedig mogelijk.
Horeca: bij start en op meerdere plekken langs de route
Route: kan geheel gefietst worden via het volgen van de nummers 2 (zie foto 1). Op enkele stukken van de route zoals in Bad Bentheim zitten kleine klimmetjes. Let op, het blijft wel goed opletten op de bordjes. Met name in Schüttorf vond ik de aanwijzingen te summier. Tevens kan de route 'beide kanten' worden opgefietst.
GPS: kan * hier * gedownload worden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: aan eind van dit bericht. Tip, als u de kaart liever niet wil uitprinten, maak dan zekerheidshalve met uw mobiel een foto van de kaart. Altijd handig om bij u te hebben. Ook omdat een bordje snel over het hoofd wordt gezien.
Tip: zie ook  * dit bericht *  op m'n site met daarin een verslag + route-informatie over de Grafschafter Fietsentour 3.
- - - - - - - - - - - - - - 

Het is verrassend fietsen in en rond de Duitse plaats Bad Bentheim. Op een kleine 10 minuten rijden vanaf de Twentse plaats De Lutte is in de Grafschaft Bentheim - waaronder ook de plaats Bad Bentheim valt - een prachtig aanbod van fietsroutes beschikbaar. Klassieker in dit aanbod zijn de uit 25 dagtochten bestaande  'Grafschafter Fietsentouren'. Fietsroutes met verschillende afstanden die gevolgd kunnen worden via bordjes. Er zijn dagtochten met afstanden variërend van 28 tot 56 km. 
De fietstochten die allen door de Grafschaft Bentheim lopen hebben afhankelijk van de te fietsen route één van de zeven steden in de Grafschaft als startplaats. Zo doet men uiteindelijk niet alleen de hele streek aan maar wordt ook kennis gemaakt met de zeven plaatsen in de Grafschaft;  Bad Bentheim, Nordhorn, Uelsen, Schüttorf, Emlichheim, Neuenhaus of Wietmarschen.

De route die ik er onlangs fietste was de Grafschafter Fietsentour nr 2 (GFT2) met start en finish in de historische plaats Bad Bentheim. Het was in het begin even opletten want ik volgde eerst de verkeerde bordjes (zeskantige groen met witte bordjes waar ook een nr 2 opstond) gelukkig kwam ik er redelijk snel achter dat voor de GFT-route je dus de rode nummers moet volgen die onder de richtingaanwijzers hangen (zie foto).

Klik op de foto's voor grotere afbeeldingen
Volg de rode nummers onder de richtingaanwijzers.
Tussendoor ook deze routebordjes volgen.
Verder is het belangrijk om te weten dat er ook op diverse punten witte borden staan met een groene fiets (hier staat dus geen nummer bij). Volg dan gewoon deze borden. 
Officieel begint de route in het centrum van het plaatsje Bad Bentheim maar aangezien het parkeren hier lastig kan zijn is het ook heel handig de route te starten bij het aan de rand van Bentheim gelegen Badepark (zwembad) cq het ernaast gelegen Roompot Vakantiepark. 
Ook het nabij het station en kuuroord gelegen Hotel Restaurant Bentheimer Hof is een prima startplek. Zie voor de adressen de bovenstaande route-informatie. Op het kaartje onderaan dit bericht zijn de startplekken ingetekend (S1 en S2).

Ingang bij het Roompot Vakantiepark (ligt bij het zwembad van Bentheim)
Er staat een leuke boekenkast thv de ingang vh vakantiepark
Na de start bij het zwembad (BadePark) van Bad Bentheim volgen rustige smalle weggetjes die worden omgeven door houtwallen met volop bramenstruiken. Het agrarische coulisselandschap is verrassend. Af en toe zit er ook een klimmetjes in de route. De fietstocht loopt ten zuiden van het beschermd natuurgebied ´Syenvenn´ en brengt de fietser tot aan de zuidelijke helling van de Isterberg. Het is de moeite waard om even van de route af te gaan om deze Isterberg met uitzichtpunt te gaan bekijken. Je hebt vanaf de uitkijktoren een weids uitzicht over Nordhorn, het Niedergrafschaft, het zuidelijke Emsland en niet te vergeten Nederland. 
Als de route wordt vervolgd fietst je door het Vechtdal naar Schüttorf. Deze plaats heeft een fraai marktplein. Aan dat plein is ook het historische raadhuis te vinden alsmede de 'reus van Schüttorf', de kerktoren van de imposante Evangelisch Reformierte Kirche. Beklimming van deze toren is een echte must. Je kijkt tot ver in het zuidelijke Emsland en het Müsterland. Fietsend langs de oude stadsmuur wordt Schüttorf weer verlaten en al snel wordt het Bentheimer Wald bereikt. Het fietspad kronkelt zich door het bos richting het prachtige park bij kuuroord Bad Bentheim. In dit kuuroord tegenwoordig tevens Fachklinik hadden en hebben gasten baat bij de geneeskrachtige werking van het Bentheimer zout. Op een enkele plek in het park - daar waar de oude putten zijn - kun je nog zwavel ruiken.
Het laatste stuk van de fietsroute brengt je in Bad Bentheim met z'n kasteel die hoog op de rots al van veraf is te zien. Ga zeker ook even kijken binnen de muren van het kasteel. 
Bad Bentheim is niet al te groot dus een combinatie van fietsen en het bekijken van deze plaats is goed te doen. Ook zijn er diverse eetgelegenheden en terrasjes. 
Vanaf burcht Bentheim loopt de route dan door het historische centrum en langs landgoed ´Gut Langen´ weer de stad uit richting het startpunt van deze route. 

Toegangslaan naar de Waldseiter Hof 
Voormalige 'Spieker' bij de Waldseiter Hof
De route loopt ten zuiden vh natuurgebied Syenvenn
Prachtige graanvelden met volop korenbloemen 
En overal bramenstruiken en houtwallen langs de weg
Kamille en korenbloemen tussen het graan
Op de bramenstruiken zaten vele vlinders zoals deze gehakkelde aurelia

Een verrassend coulisselandschap
Dikkopje (vlindersoort) 
Langs het fietspad

Centrum van Schüttorf
In Schüttorf staan op meerdere plekken fraaie huizen
Je fietst ook over kleine asfaltweggetjes
Bruin zandoogje 

In Duitsland weten ze wel wat lekker is
Het park bij het kuuroord is in elk seizoen mooi
Het kasteel Bentheim is al van veraf te zien
Bij de muren van het kasteel
Kaart van de route
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juni 2018 
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


Geen opmerkingen: