WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


woensdag 5 augustus 2015

Vakantie in Schotland - Oban plaats aan de westkust

 Op reis in Schotland
 Oban plaats aan de westkust


Eind juni/begin juli heb ik een bezoek gebracht aan Schotland. Het was een eerste kennismaking met het land. 

Deel 5: Oban
Oban is een plaats aan de westkust van Schotland. Het is één van de grotere steden in de regio en wordt in het toeristenseizoen door veel dagjesmensen bezocht. Ooit was het een klein vissersdorpje met een beschutte haven, maar met de komst van een stoomveerdienst en een spoorweg in 1880 werd Oban het centrum voor verkeer met de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden. 
De plaats ligt aan de voet van de bergen van Lorn, die zich uitstrekken van het binnenland tot aan de kust. Vanuit Oban gaat een veerboot naar het eiland Mull, en de Hebriden.
Met z’n kronkelige straatjes en z’n pittoreske baai vol vissersbootjes, jachten en veerboten is Oban een toeristische trekker. Voor de kust liggen kleine eilandjes, met namen als Kerrera, Lismore, Seil, Shuna en Luing en het eerder genoemde Mull. In Tobermory, de voornaamste plaats op het eiland, zijn de gekleurde façades opvallend. Ook is er van alles te zien en te doen op dit eiland dat een rijke fauna en prachtige baaien heeft. Ten westen van Mull liggen het ‘heilige’ eiland Iona en  even daarboven Staffa, met z’n indrukwekkende basaltgrotten en bizarre pilaarformaties. 
Rondom het havengedeelte van Oban zijn meerdere winkels te vinden die de moeite van een bezoek waard zijn. Verder zijn er voldoende plekken om bv te lunchen. En als u geluk hebt staat er de leuke ijscokraam van Mr Softee.


Oban

Oban ligt aan de Westkust van Schotland
 
Zicht op de baai vanaf de haven

Het is goed toeven aan de boulevard
 
Vanaf Oban vertrekken veerboten naar verschillende eilanden

Aan de boulevard typische 'badplaats-winkeltjes'

Verschillende panden stralen nog de grandeur van vroeger uit


De straatnamen worden ook in het Schots-Gaelisch geschreven

In de haven wachten meeuwen op eten....

....dat ze vervolgens behendig opvangen
En een ijsje van Mr Softee gaat er altijd in

Zie ook 
Deel 1: Het hotel, Loch Lomond en Loch Katrine
Deel 2: Het Landschap
Deel 3: The Drovers Inn, al meer dan 300 jaar Schotse gastvrijheid
Deel 4: De plaats Inverary en het Invarary Castle
Deel 5: Oban
Deel 6: St Conan’s Kirk, Church of Scotland
Deel 7: Op weg naar Ben Nevis
Deel 8: De Three sisters of Glen Coe
Deel 9: Innerpeffray Library De eerste uitleenbibliotheek van Schotland
Deel 10: Verrassende historische pareltjes in BlackfordGeen opmerkingen: