WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


zaterdag 15 augustus 2015

Innerpeffray Library and Chapel - Op vakantie in Schotland

Op reis in Schotland
  Innerpeffray Library and Chapel

Eind juni/begin juli heb ik een bezoek gebracht aan Schotland. Het was een eerste kennismaking met het land.

Deel 9: Innerpeffray Library De eerste uitleenbibliotheek van Schotland
We gaan vandaag op pad naar het graafschap Perthshire dat in het midden van Schotland ligt. Doel is de Innerpeffray Library en Chapel die in een landelijk omgeving gelegen zijn. Het is wederom een mooie zonnige dag. Wat het weer betreft treffen we het wel. We hebben vrijwel geen regen cq slecht weer op onze reis.
De bibliotheek die we gaan bezoeken is nog niet zo bekend bij de buitenlandse toeristen. De smalle weg er naar toe is ook niet echt geschikt om met een bus te berijden. Gelukkig hebben we geen tegenliggers. Aangekomen op onze bestemming nemen we eerst een kijkje in de Innerpeffray Chapel die pal gelegen is naast de bibliotheek. Bij het kerkje is een indrukwekkend kerkhof.
De Innerpeffray Chapel, ook wel Innerpeffray Collegiate Church en St Mary's Chapel genoemd, is een zestiende-eeuwse stift, gelegen ongeveer vijf kilometer ten zuidoosten van Crieff in de Schotse regio Perth and Kinross. De kapel - waar voor het eerst over geschreven wordt in 1365 - is gebouwd door Lord John Drummond die o.a. vier geestelijken in dienst had die tot taak hadden te bidden voor de levenden en voor de zielen van de familie Drummond. Na de reformatie in 1560 werd de Innerpeffray Chapel gebruikt als familiemausoleum.
Ook was een bibliotheek in het gebouw gehuisvest. De bibliotheek werd later door aartsbisschop Hay Drummond van York verhuisd naar de nieuwe Free Library die naast de kapel werd gebouwd (zie verderop in dit bericht). De Innerpeffray Chapel heeft een rechthoekige basis en meet 24,7 meter bij 8,2 meter. De kerk is oost-westelijk georiënteerd. Het plafond van de vestibule is beschilderd in tempera en toont een zon te midden van wolken. De engelen zijn niet meer zichtbaar. Ten oosten van de vestibule bevinden zich het schip en het koor met grote ramen aan de zuidzijde. Aan de oostzijde van het koor bevindt zich een stenen altaar uit de zestiende eeuw. In de kerk zijn op de muren nog 4 geschilderde consecratiekruisen herkenbaar. Er zijn twee toegangen aan de zuidzijde: eentje voor de leken en eentje voor de geestelijken. Aan het westelijk uiteinde van de kerk staat het Faichey Monument uit 1707. Dit grafmonument, dat oorspronkelijk op het kerkhof stond, gedenkt Joanna Murray, de vrouwvan James Faichney, die meestermetselaar en beeldhouwer was. Het grafmonument toont onder andere hun tien kinderen met naam en geboortedatum. Ook bevinden zich enige monumenten ter nagedachtenis van de familie Drummond in de kerk.
De Innerpeffray Chapel wordt beheerd door Historic Scotland. De ernaast staande achttiende-eeuwse Free Library wordt niet door Historic Scotland beheerd .

Op het terrein bevindt zich ook de Innerpeffray School die in gebruik was tot 1947.


Het is wederom een mooie zonnige dag


Een perfecte dag om de buitenboel te doen

Via een een smalle weg rijden we naar onze bestemming

De bibliotheek is gehuisvest in het witte gebouw naast de kerk

Om bij de ingang van het kerkje te komen moeten we over het kerkhof lopenNaast het kerkje een klein maar indrukwekkend kerkhof

Een uitleg krijgen we van een plaatselijke gids

Faichey Monument uit 1707Na het kerkje bezoeken we de naastgelegen Innerpeffray Library
De bibliotheek en de School in Innerpeffray werden rond 1680 opgericht door David Drummond Lord Madertie. Het was de eerste gratis openbare uitleenbibliotheek van Schotland. Madertie was een lid van de Drummond Family, een van de belangrijkste grootgrondbezitters van het gebied. Het toegankelijk maken van boeken voor 'gewone mensen' middels gratis uitlenen was ongekend in die tijd. Madertie wenste dat ook in de toekomst de bibliotheek en de school aan de gemeenschap ten goede zou blijven komen en gaf dat als opdracht mee aan zijn erfgenamen. Toen in 1739 Robert Hay Drummond het Innerpeffray landgoed erfde, liet hij er een nieuwe bibliotheek bouwen direct naast de kapel. Hierin is tot vandaag de dag nog steeds de bibliotheek gehuisvest. In de bibliotheek is het 'Uitleen Register' misschien wel het meest waardevolle boek. Het is een handgeschreven register waarin alle plaatselijke bewoners die een boek kwamen lenen ingeschreven staan.Vermeld werd ook welk boek geleend werd. Nog steeds komen families van over de hele wereld op bezoek om in het Register op zoek te gaan naar hun voorouders en de door hen geleende boeken die ze daarna ook nog in de bieb zelf in handen kunnen nemen.

In de negentiende eeuw werd het oude schoolgebouw vervangen door een nieuwe school en kwam er een schoolmeestershuis. De leerlingen kwamen uit de omliggende boerderijen en nederzettingen. De  school was nog in gebruik tot 1946.


De boeken staan in kasten maar mogen allemaal ingezien worden

Prachtig geïllustreerde boeken


Oude atlassen met daarin ook kaarten van Nederland

En er was nog meer schriftelijk materiaal over NederlandDe bibliotheek heeft ook een verzameling miniatuurboekjes

Even verder staat het schoolmeestershuis met het schoolgebouwtje van de Innerpeffray School die in gebruik was tot 1947.Rondom het schoolmeestershuis is een prachtige tuin aangelegd


Het Innerpeffray landgoed ligt in een landelijke omgeving.

Wilt u meer weten over deze bijzondere bibliotheek? Bezoek dan hun website.


Zie ook  de andere berichten over Schotland (alle berichten)
of per deel:
Deel 1: Het hotel, Loch Lomond en Loch Katrine
Deel 2: Het Landschap
Deel 3: The Drovers Inn, al meer dan 300 jaar Schotse gastvrijheid
Deel 4: De plaats Inverary en het Invarary Castle
Deel 5: Oban
Deel 6: St Conan’s Kirk, Church of Scotland
Deel 7: Op weg naar Ben Nevis
Deel 8: De Three sisters of Glen Coe
Deel 9: Innerpeffray Library De eerste uitleenbibliotheek van Schotland
Deel 10: Verrassende historische pareltjes in Blackford
Geen opmerkingen: