WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


donderdag 13 augustus 2015

Ben Nevis de hoogste berg van Schotland - het Landschap en de uitzichten

Eind juni/begin juli heb ik een bezoek gebracht aan Schotland. Het was een eerste kennismaking met het land.

Deel 7: Op weg naar Ben Nevis

Op één van de dagen wordt een bezoek gebracht aan de hoogste berg van Schotland: de Ben Nevis (het Schotse woord voor berg is ben).
Deze 1344 meter hoge berg ligt in het graafschap Inverness. De weg er naar toe is prachtig. We komen langs de meest mooie en fotogenieke landschappen en kunnen prachtige foto's maken. Dit ondanks het feit dat er voor het grootste gedeelte alleen vanuit de bus gefotografeerd kan worden. Maar het resultaat valt me niet tegen. Oordeel zelf.

(klik op de foto's voor een grotere afbeelding)
De (omgeving van) Ben Nevis is erg geliefd bij wandelaars. Regelmatig zie je dan ook mensen met wandelschoenen en rugzak lopen. Wel iets om jaloers op te zijn als je zelf in de bus zit. Maar wie weet, misschien bij een volgend bezoek aan Schotland dan ook maar zelf op pad.
Ondertussen gaan wij even de bus uit op een bijzondere parkeerplaats. Er staat een leuke snackwagen met daarop een afbeelding van een edelhert. De wagen is zo geplaatst dat je kunt zien dat de foto gemaakt is op die plek. En terwijl aan de voorkant van de wagen de 'locals' hun broodje mét halen staan aan de zijkant de 'toeristen' te popelen om ook met  het hert op de foto te gaan. En dáár maak ik dan weer foto's van.
Maar ook de wilde bloemen aan de rand van de parkeerplek vergeet ik niet.

De snackwagen met daarop een foto die ooit ook op die plek gemaakt is

Gaat er altijd in, zo'n snack

Keuze genoeg

En iedereen wil met het hert op de foto

Als je het goede standpunt inneemt dan....heb je zomaar een vrouw met een gewei op de foto gezet


Bermbloemen
Uiteindelijk aangekomen bij Ben Nevis gaan we met een gondelbaan naar boven. Tot de eerste halte. Daarna kun je eventueel nog met een stoeljeslift verder omhoog, dat doen we naar niet gezien de krappe tijd die we hebben om één en ander te bekijken. Omdat het een mooie zonnige dag is hebben we een goed uitzicht. Om ons heen meerdere mountainbikers die ook met de gondel naar boven gekomen zijn maar met de mountainbike naar beneden gaan. Spectaculair om te zien. Op de berg zie ik ook nog orchideeën staan. En in kleine waterstroompjes springen kikkertjes weg.

Met de gondel naar boven
 
Het is ietwat saai bij de eerste halte
Voor mountainbikers is de Ben Nevis een uitdaging

Uitzicht op het dal

Orchidee

Weer met de gondel naar beneden
En voor dat we het weten is de tijd al weer voorbij en moeten we ons weer melden bij de bus beneden aan de berg. Dus maar snel de gondel weer in om af te dalen.

De Ben Nevis is dan wel niet zo'n hoge berg maar de weersomstandigheden die heersen op de top maken de beklimming verraderlijker dan men zou verwachten. De top bevindt zich gemiddeld 355 dagen per jaar in de wolken. en heeft 4350 mm neerslag. De stad Fort William aan de voet van de berg haalt slechts 2050 mm. De beklimming van Ben Nevis is erg populair; gemiddeld 100.000 mensen per jaar beklimmen hem, waarvan een groot deel onervaren is in het bergwandelen. Ongeveer drie kwart van de beklimmers gebruiken de Pony Track vanuit Glen Nevis. De weersomstandigheden nabij de top en de steile kliffen kostten tussen 1990 en 1995 zeker 13 mensenlevens. Op de top bevindt zich de ruïne van een weerstation, dat van oktober 1883 tot oktober 1904 permanent bemand werd. Notebene: de beklimming diende dus elke dag te gebeuren!!

Ben Nevis (zie rood kruis op de kaart) is 1344 meter hoog en bevindt zich nabij de plaats Fort William

Zie ook de andere berichten over Schotland. (alle berichten)
of per deel:
Deel 1: Het hotel, Loch Lomond en Loch Katrine
Deel 2: Het Landschap
Deel 3: The Drovers Inn, al meer dan 300 jaar Schotse gastvrijheid
Deel 4: De plaats Inverary en het Invarary Castle
Deel 5: Oban
Deel 6: St Conan’s Kirk, Church of Scotland
Deel 7: Op weg naar Ben Nevis
Deel 8: De Three sisters of Glen Coe
Deel 9: Innerpeffray Library De eerste uitleenbibliotheek van Schotland
Deel 10: Verrassende historische pareltjes in Blackford
Geen opmerkingen: