WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


dinsdag 8 augustus 2017

Fietsroute Dwingelderveld - over het ' Mooiste fietspad van Drenthe'

Fietsen over het Mooiste Fietspad van Drenthe

Fietsen door het Nationaal Park Dwingelderveld
en omgeving Ruinen en Ansen

Start: bij Orientatiecentrum De Boslounge (Natuurpoort Spier, knooppunt 44)
Adres: Oude Postweg 8, 9417 TG Spier (direct onderaan de afslag vd A28 en nabij het vdValk Hotel)
Parkeren: bij de start is goede parkeergelegenheid
Alternatief: het is ook mogelijk de route te starten op de Brink in Ruinen (knooppunt 53).
Afstand fietsroute: 30 km 
Route-informatie: route gaat geheel via knooppunten. 
Kaart: zie aan het eind van dit bericht. 
Routebeschrijving: met nummers knooppunten, kan * hier * geprint of gedownload worden.
Gps: kan * hier * gedownload worden


Het is volop genieten tijdens deze fietsroute door het Dwingelderveld en de omgeving van Ruinen en Ansen.
Toen ik er vorige week fietste en even langs het fietspad foto's aan het maken was, hoorde ik een voorbijkomende fietster vol bewondering zeggen 'Oooh wat is het hier mooi. Alweer zo'n prachtig vennetje en zie die mooie waterlelies'. En eerlijk gezegd was ik het roerend met haar eens. Met name het 1e deel van de route gelegen tussen de knooppunten 43 en 32 is bijzonder mooi. Ik ben er zelfs op de terugweg nog een keer langs gefietst omdat toen - in tegenstelling tot de ochtend - de zon scheen. Toen was het trouwens ook flink drukker op het fietspad want fietsen door dit gebied is populair met name in de vakantieperiodes. En gek is dat niet want er zijn prachtig aangelegde fietspaden door het Dwingelderveld en er kan via de fietsknooppunten goed een mooie route uitgezet worden. Het bij de start gelegen fietspad is daarnaast ook nog eens gekozen als 'Mooiste Fietspad van Drenthe'.

Deze fietsroute van 30 km gaat naast het Dwingelderveld ook door (het buitengebied van) de plaatsen Ruinen en Ansen. Tevens wordt het bosrijke en zelfs wat glooiende gebied Anserdennen aangedaan.
Kortom een mooie tocht waarbij vele fotogenieke plekken zullen voorbijkomen.


De Boslounge
Als je start bij De Boslounge is het de moeite waard om daar ook even
naar binnen te gaan.
Je kunt er niet alleen koffie, thee of wat lekkers krijgen maar er ligt ook
informatiemateriaal over o.a. het Dwingelderveld.
Toen ik er was heb ik een mooie en overzichtelijke fiets- en wandelkaart
van het gebied meegenomen. Die is gratis en wordt beschikbaar gesteld
door het nabij gelegen hotel van der Valk.
Ook liggen er folders met korte wandelroutes.
Open van 10.00 uur - 18.00 uur

Holtveen
Het gebied leent zich ook voor mooie wandeltochten

Nationaal Park Dwingelderveld
Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied in West-Europa en aangewezen als Natura 2000-gebied.
In het Dwingelderveld worden natte slenken afgewisseld door droge zandruggen waardoor er een verscheidenheid aan dieren en planten voorkomt zoals adders op het zand en zonnedauw waar het vochtig is. De heide in het gebied zou zonder beheer overwoekerd raken door bomen en struiken en vervolgens volledig in een bos veranderen. Daarom worden er 2 schaapskudden alsmede grote grazers (koeien en Schotse hooglanders) ingezet voor beheer. Vroeger waren koeien op de heide op veel plaatsen even gewoon als schaapskudden.

Het Dwingelderveld is echt niet alleen een kale vlakte
Afwisselend gebied met heide en bos
Er kunnen schapen lopen op het fietspad
Prachtige vennetjes met diverse watervogels
Vennen
Heel mooi op de Dwingelose heide is het grote aantal vennen. Veel daarvan, de zogenaamde pingo-ruïnes, zijn ontstaan als overblijfselen van ijslenzen uit de ijstijd. Deze zijn te herkennen door hun opvallend ronde vorm. Andere zijn ontstaan door uitvening door de mens of door de wind. Rond de vennetjes groeien planten als veenpluis en waterdrieblad.

Een groot aantal vennen
Je fietst ook in de omgeving van Radiosterrenwacht Dwingeloo
De schotel (met doorsnee v 25 meter) vd radiotelescoop  is van veraf te zien 
Koeien in de omgeving van Ansen
Eindeloos maar prachtig gebied
Vuurvlindertje
Flora
Dit grote heidecultuurlandschap biedt plaats aan een gevarieerde hoogveen vegetatie. In totaal komen er vier heidesoorten voor: struikheide, dopheide, kraaiheide en lavendelheide. In de natte stukken staan dopheide, zonnedauw, veenpluis en klokjesgentiaan. In de drogere gebieden staan struikheide, kraaiheide en muizenoor. Er komen zes soorten orchideeën voor, waarvan de de brede wespenorchis zelfs algemeen voorkomt. Op sommige plaatsen, zoals in het Lheebroekerzand, staan honderden jeneverbesstruiken. Deze kwamen vooral terug nadat de schapen de hei een poos met rust lieten. Het is de laatste plek in Nederland waar de zeldzame veenvlinders nog voorkomen. Bij de beheerders ligt de opdracht om de natuur zo oorspronkelijk mogelijk te maken. Om al deze (zeldzame) planten en dieren een kans te geven om zich te blijven ontwikkelen worden er daarom regelmatig stukken heide geplagd. Een andere beheersmaatregel is het kappen van opgroeiende grove dennen die de heideplanten dreigen te verdringen.

Bosgebiedje naast één van de vennetjes
Bloeiende waterlelies (eind juli/begin augustus)
Het is zo mooi fietsen daar, langs de waterrijke delen.
In vakantieperiodes kan het druk zijn op het fietspad


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Augustus 2017  
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


Geen opmerkingen: