WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


vrijdag 4 augustus 2017

Fietsroute Florilympha LutterzandFietsroute Florilympha Lutterzand
met oa
natuurgebied Lutterzand, grensgebied Syen-Venn, Denekamp,
Landgoed Singraven en het Borg- en Sterrebos bij Beuningen

Start: Restaurant en Buitenplaats Florilympha
Adres: Lutterzandweg 16-1, 7587 LH De Lutte
Afstand: 30 of 40 km 
Horeca: bij start en op meerdere andere plekken langs de route
Route-informatie: route gaat via knooppunten. Kijk bij de routebeschrijving voor de aandachtspunten bij deze route! 
Kaart: zie aan het eind van dit bericht. 
Routebeschrijving: met nummers knooppunten, kan * hier * geprint of gedownload worden. Met update van Juli '21 
Gps: kan * hier * gedownload worden (lange route).
 _ _ _ _ _ _ _ 

Een paar dagen terug heb ik een fietsroute gemaakt door het Lutterzand en het gebied net over de grens nabij het Syen-Venn. Via fietsknooppunten had ik een tocht uitgezet van 40 km met start bij het restaurant met de bijzondere naam Florilympha. Daar was ik al wandelend al vaak geweest maar deze keer dus eens met de fiets. De omgeving ken ik er redelijk goed maar het deel net over de grens dat langs het natuurgebied Syen-Venn zou gaan daar was ik nog niet eerder geweest. Aangezien je ook daar de fietsknooppunten kunt volgen had ik dat stuk door Duitsland opgenomen in de route. En dat was zeker de moeite waard. Een enkel weggetje is dan wel wat hotseknotserig maar dat heeft ook wel z'n charme en als je rustig fietst mag dat geen probleem zijn. Het bleek een verrassende en zeer rustige omgeving te zijn waarbij ik meerdere keren van de fiets ben afgestapt om naar diverse vogels te kijken en luisteren. Leuk was op een gegeven moment het groepje puttertjes dat steeds bij me in de buurt aan het rondvliegen en kwetteren was.
Net voor ik bij de plaats Nordhorn zou komen ben ik weer richting het Twentse gegaan alwaar ik via een prachtig grensfietspad langs de heidevelden bij Punthuizen kwam. Via buurtschap Berghum ging het richting de plaats Denekamp en het nabij gelegen landgoed Singraven. Fietsend door het prachtige Borgbos en Sterrebos kwam ik terecht in de licht glooiende omgeving van Beuningen - even Remco van restaurant 'tSterrebos gedag zeggen - en daarna weer op de pedalen om koers te zetten richting natuurgebied het Lutterzand en het startpunt van deze route, het midden in het bos gelegen Restaurant Florilympha

De route die ik heb gemaakt is echt een aanrader. Zeer afwisselend met zowel natuur als cultuur en ook wordt door de gezellige plaats Denekamp gefietst. Het is mogelijk de route van 40 km in te korten naar 30 km (zie routebeschrijving). Je mist dan wel het stuk door Duitsland. 

Een beeldverslag

Start bij het prachtige, midden in het bos gelegen Restaurant Florilympha
waar het bij mooi weer goed toeven is op het terras.

Lutterzand
Het natuurgebied Lutterzand (gelegen tussen tussen De Lutte en Denekamp) bestaat uit heidevelden, zandverstuivingen, bossen met grove den en jeneverbesstruweel. Het is vooral bekend door het riviertje de Dinkel dat door het gebied slingert en zijn natuurlijk meanderend verloop heeft behouden. Door de eeuwen heen heeft de Dinkel zich “ingevreten” in het zand. Hierdoor zijn steile oevers ontstaan (Greune Stet).
Het Lutterzand geldt als provinciaal aardkundig monument. Bij de 'Greune Stet' is in een binnenbocht van de Dinkel de ontwikkeling van een kronkelwaard zichtbaar. De oever van de buitenbocht wordt gevormd door een steile wand van enkele meters hoogte. In het Lutterzand komen onder andere de ijsvogel, de oeverzwaluw, de nachtzwaluw, de zwarte en de bonte specht, de buizerd en de aalscholver voor.
Natuurgebied het Lutterzand is 600 hectare groot en ligt aan de voet van een stuwwal uit de ijstijd.
Het gebied is van oudsher aantrekkelijk voor dagtoerisme. Het leent zich dan ook uitstekend om te wandelen of fietsen. Ook wordt er in de zomermaanden gezwommen in de Dinkel.

Ook de Puntbeek stroomt door het Lutterzand
Net zoals vroeger wordt er ook nu nog steeds gezwommen in de Dinkel 
Grens met Duitsland
Fietsknooppunt wordt in Duitsland aangegeven met het groene Knotenpunkt
Volg bij de afslagen de wit-groene fietsbordjes 
In de omgeving van het Syen-Venn

Het Syen-Venn
Het Syen-Venn is eeuwenlang gebruikt voor het winnen van turf. Sinds 1936 heeft het hoogveengebied van 193 ha een beschermde status (NSG). Het wordt omgeven door ongeveer 245 hectare graslanden.
Door het Graafschap Bentheim werd in 1986 de Stiching ‘Feuchtgebiet Syen-Venn’ in het het leven geroepen. Doel van de stichting is de instandhouding van het veengebied in samenhang met de huidige NSG. Maar heeft in het bijzonder als doel de bescherming van de op het terrein aanwezige planten- en diersoorten. Voor het verbeteren van de levensomstandigheden voor vogels werd landbouwgrond omgezet in grasland en werden maatregelen getroffen om het gebied natter te maken.
Op deze fietsroute fiets je langs het gebied. Het gebied is niet toegankelijk.

Bankje met wsl een grenssteen langs de fietsroute. 
Op meerdere plekken zijn kleine vennetjes
In Duitsland fiets je ook deels door bosgebied
Bij Am Wald-Eck rechtsaf 
Fietspad over de vml groene grens 
Rechts is dan Nederland en links Duitsland 
Omgeving Punthuizen
Je komt ook langs de schaapskooi waar een mogelijkheid is wat te drinken 
Onderweg passeer je diverse kapelletjes. Deze staat in Denekamp 
Omgeving Singraven

Singraven
Landgoed Singraven heeft door de eeuwen heen de meest uiteenlopende eigenaren gehad en een ieder heeft via aanpassingen, versterkingen of verbouwingen wel zijn sporen achtergelaten. De al in 1381 vermelde Boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’ kende in Willem Frederik Jan Laan zijn laatste particuliere bewoner c.q. eigenaar. Hij liet forse verbouwingen en restauraties uitvoeren, zowel aan het Huis als aan andere onderdelen van het landgoed. Ook verzamelde hij een enorme kunst-, antiek- en meubelcollectie die nu nog in het Huis te bezichtigen is. W.F.J. Laan bleef tot zijn dood in 1966 op Singraven wonen, maar gaf het landgoed al in 1956 in eigendom aan de Stichting Edwina van Heek.

Huis Singraven aan de Dinkel 

Watermolen Singraven
De Dinkel in het Borgbos


Beverborg Lutterzand 
Nieuwe vleugel v Florilympha waarbij je kunt vergaderen op boomhoogte
Florilympha heeft sinds een aantal jaren een prachtige uitbouw met veel glas. Als je binnen zit kijk je uit op de bomen. De ruimte die oa gebruikt wordt voor vergaderingen en trouwerijen heeft lovende kritieken gekregen te lezen op de site van het Architectuurcentrum Twente.


61 > 62 > 58 > 78 > 79 > 35 > 73(86) > 82 > 19 > 20 > 18 > 53 > 23 > 17 >  54 > 52 > 57 > 22 > 21 > 61

Ter informatie, bij het controleren van deze fietsroute was het knooppuntbordje 86 nog niet geplaatst

Update Juni '21 ivm aanpassingen van de knooppunten in Duitsland
Route, tekst en fotografie (c) Truus WijnenGeen opmerkingen: