WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


woensdag 16 mei 2012

Eendagsvlieg

Als je in de buurt van Bathmen langs de Schipbeek wandelt kun je er vanuit gaan dat je flink wat insecten, libellen en vlinders tegenkomt.
Afgelopen zaterdag was het frisjes en waren er vrijwel geen vlinders te zien. Maar door het koude weer had je wel een goede gelegenheid de insecten op de foto te zetten. Ze zijn dan wat minder beweeglijk.
Je kunt ook vrij dicht bij ze komen.
Natuurlijk heb ik er gebruik van gemaakt en o.a. de Eendagsvlieg gefotografeerd.


Eendagsvlieg of Haft (orde Ephemeroptera)
Eendagsvlieg - Haft (klik voor grotere afbeelding)


Eendagsvliegen zijn geen vliegen, maar behoren tot een aparte orde, de Ephemeroptera. Ze staan ook bekend als haften..
De larven van eendagsvliegen leven in het water. De meeste soorten doen er bijna een jaar over om
volwassen te worden, enkele soorten zelfs twee jaar.

Als de larve, ook wel nimf genoemd, volwassen is, zwemt of kruipt hij naar het oppervlak. Daar barst de  huid binnen enkele seconden open en een volledig gevleugeld insect komt tevoorschijn. Dit is echter nog niet het uiteindelijke volwassen dier, maar een zogenaamd sub-imago. Geholpen door luchtstromingen vindt het diertje een rustige plek, waar het in enkele minuten tot enkele uren nogmaals vervelt tot het volwassen dier.
De volwassen dieren hebben
gedegenereerde monddelen, kunnen niet eten. Ze leven slechts enkele uren tot enkele dagen,
afhankelijk van de soort, het volwassen stadium wordt uitsluitend gebruikt om tot paring te komen.
De dieren komen vaak massaal uit waardoor de kans op bevruchting wordt vergroot. Ze zijn dan in
grote zwermen van talloze exemplaren te zien.

Het zijn de mannetjes die zwermen vormen. De vrouwtjes zoeken een zwerm op, paren met een mannetje en zetten korte tijd later al de eitjes af op het water en sterft ook.
Het uitkomen van het sub-imago  gebeurt gewoonlijk in de avond en tegen de morgen zijn de dieren dood. Werkelijk een vluchtig bestaan. 
Een kort leven, maar tot welzijn van velen
De hele gang van zaken is niet alleen voor het nageslacht van belang, ook andere organismen pikken een  graantje mee. De zwermende dieren vormen een welkome prooi voor libellen, zwaluwen en vleermuizen, de  massaal stervende dieren zijn een lekkernij voor de vissen. Van het feit dat vissen eendagsvliegen erg lekker vinden, wordt in de hengelsport dankbaar gebruik gemaakt. Vele kunstvliegen zijn uiterlijk op deze diertjes gebaseerd.


Bron: Natuurinformatie.nl en Wikepedia

2 opmerkingen:

klaproos zei

wat een bijzonder beestje hé truus,

:-) een haft... de naam alleen al :-)

Monique zei

Wat zijn ze enorm groot bij jullie! De enige die ik hier ooit heb gezien was maar een paar millimeter groot en op een dag tijd zal ie niet zo groot worden :) Prachtig zoals deze aan de boterblommen hangt!