WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 23 juni 2014

Maandag Wasdag

Fotoserie van wasjes.

Maandag Wasdag 190: Wasdag in De Lutte


De waslijnen bij boerderijen blijf ik de het mooist vinden.

Ook de andere 189 wasjes zien? Klik dan * hier *

Deze foto is ook geplaatst op het Weblog Maandag Wasdag.

donderdag 19 juni 2014

De postbode van Roden

De Postbode van ... een fotoserie van postbodes.


Deze keer was ik niet aan het wandelen toen ik de postbode zag. Nee, ik zat in een horecavoorziening koffie te drinken. De deur stond open. En toen kwam hij voorbij; de postbode van Roden.


Bekijk   * hier *   de volledige fotoserie van de postbodes.

~~~~~~~

maandag 16 juni 2014

Maandag Wasdag

Fotoserie van wasjes.

Maandag Wasdag 189:  Wasdag omgeving Diepenveen


Op een wandeling in de omgeving van Diepenveen kon ik weer een wasje "scoren".

Ook de andere 188 wasjes zien? Klik dan * hier *

Deze foto is ook geplaatst op het Weblog Maandag Wasdag.

zondag 15 juni 2014

Kan het Hollandser?

Kan het Hollandser?
Koeien, een fietser en Hollandse Luchten.
Langs de IJsseldijk in de omgeving van Deventer.


zaterdag 14 juni 2014

Acht achterka(o)ntjes...

Acht achterka(o)ntjes op een zomerse avond ad Kruisseltlaan in de De Lutte.


Expositie Leerdam Glaswerk in Havezate Mensinge


Havezate Mensinge

Havezate Mensinge in Roden heeft in samenwerking met het Nationaal Glasmuseum uit Leerdam een mooie expositie samengesteld. Voor liefhebbers van glaswerk die Leerdam wat te ver vinden, is dit een prachtige gelegenheid om een aantal unieke stukken uit de collectie te kunnen bekijken.
De bezoeker kan in de sfeervolle kamers van de havezate een ontdekkingsreis maken door de geschiedenis van de glaskunst.


De zorgvuldig samengestelde expositie laat zien dat de glaskunst door de jaren heen veranderde van kunstobjecten naar fabrieksartikelen.
Deze ontwikkeling kwam op gang in de eerste helft van de 19e eeuw. Door de industrialisatie nam de belangstelling voor handwerk af. De ambachtsman werd vervangen door machines en de smaak van de grote massa werd bepalend. In het midden van de 19e eeuw werden kunstenaars in Engeland zich bewust van deze kwalijke ontwikkeling. Zij zetten zich af tegen de industrie en de in hun ogen smakeloze producten die werden gemaakt.
Nederlandse kunstenaars kwamen met een soortgelijke reactie, met dat verschil dat zij juist wel verbinding zochten met de industrie. Zij vonden dat de kunst moest vernieuwen en aansluiten op de veranderingen in de wereld. Bij deze vernieuwing werd er op glasgebied onderscheid gemaakt tussen twee soorten glaswerk, nl. sierglas en gebruiksglas.
Voor de expositie is er een selectie gemaakt van dit sier- en gebruiksglas dat door een aantal invloedrijke kunstenaars werd ontworpen voor de glasfabriek in Leerdam. Tijdens de wandeling door de havezate maakt de bezoeker kennis met bijzondere en herkenbare topstukken uit de collectie van het Nationaal Glasmuseum. Sierlijke kandelaars, fraai vormgegeven serviezen en kleurrijke vazen staan tentoongesteld. Zoals het gebruiksglas N.M. (Nieuw Model) dat in 1926 door A.D. Copier is ontworpen. Naast de ontwerpen van Copier zijn er objecten te zien van H.P. Berlage, K.P.C. de Bazel, F. Meydam, C.J. Lanooy, W. Heesen en H. Verwey. Het buitenterrein van de havezate wordt ingericht met een verrassend kunstwerk van Marinke van Zandwijk, dat zij speciaal voor deze expositie zal blazen.
De expositie is te bekijken van 4 juni t/m 31 augustus in Havezate Mensinge, Mensingheweg 7 te Roden.
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 uur tot 16.30 uur.
Voor meer informatie: www.mensinge.nl of tel. 050 – 501 50 30

Aanbod

Andries Copier
Andries Copier (1901-1991) is de bekendste Nederlandse glaskunstenaar van de 20e eeuw. Meer dan 50 jaar was hij ontwerper en artistiek leider bij de Glasfabriek Leerdam. Alle ontwikkelingen in de glaskunst van de afgelopen eeuw heeft hij meegemaakt en mede vorm gegeven. Zijn ontwerpen strekken zich uit van experimentele kunstobjecten tot fabrieksartikelen. Copier zocht voortdurend de grenzen van het glas op, maar onderzocht ook hoe glas zo functioneel en goedkoop mogelijk kon zijn.

Floris Meydam
Floris Meydam(1919) was van 1949 tot 1984 hoofd van de ontwerpafdeling. Gedurende deze 35 jaar ontwierp hij talloze serviezen, gebruiksartikelen, verpakkingsglas, Unica en Serica. Hij heeft een duidelijk eigen gezicht gegeven aan de naoorlogse productie van de glasfabriek. Na zijn pensionering ontwierp hij, tot 1989, nog incidenteel voor Leerdam.

H.P. Berlage
Berlage(1856-1934)werkte slechts van 1923 tot 1929 voor de glasfabriek Leerdam. Kenmerkend waren zijn zeshoekig vormen voor borden en schotels. Bekend is zijn persglasservies uitgevoerd in de kleur geel. In 1928 ontwerpt hij een drinkservies, bekend onder de naam Ovata. Een servies dat goed verkocht werd.

K.P.C. de Bazel
Hoewel Bazel(1869-1923) vooral bekend is als architect ontwierp hij ook kunstnijverheid zoals meubels, interieurs, glaswerk en grafiek. Vooral in zijn grafiek is de interesse voor theosofie, vrijmetselarij, oosterse kunst en wijsbegeerte te zien. Zijn gebouwen zijn steeds voorzien van sierlijke ornamenten, die vaak naar oosterse invloeden verwijzen. De eerste contacten tussen de architect De Bazel en Leerdam dateren uit 1915. De toenmalige directeur Cochius haalde hem naar Glasfabriek. Leerdam was op zoek naar vernieuwende kunstenaars die serviezen en ander gebruiksglas op verantwoorde wijze konden vormgeven.
Zijn streven was schoonheid en doelmatigheid te combineren. Hij gebruikte het materiaal glas in alle eenvoud en als versiering paste hij alleen facetslijpsel toe. Hij gebruikte felle kleuren.

C.J. Lanooy
Chris Lanooy (1881-1948)was een veelzijdig kunstenaar: hij was in de eerste plaats pottenbakker, maar daarnaast schilderde hij, vooral landschappen, en ontwierp hij behang en zelfs een patronendamast. In 1918 ging hij op freelance basis gebruiksglas beschilderen bij Glasfabriek Leerdam. Later maakte hij ook ontwerpen voor glaswerk, eerst alleen voor gebruiksglas, maar vanaf 1923 ook voor Leerdams unica. Zelf glasblazen kon hij echter niet. Zijn contacten met de Leerdamse glasfabriek duurden tot 1930.

Bernhard Heesen
Nederlandse glaskunstenaar, geboren in 1958 te Leerdam, waar hij ook woont en werkt. Hij is de zoon van Willem Heesen, met wie hij vaak samen exposeert.
Al tijdens zijn studie werkte hij in het glasatelier van zijn vader Willem Heesen: De Oude Horn in Acquoy, waar hij vertrouwt raakt met de ambachtelijkheid van het glas. Vlak voor hij zou afstuderen, koos hij voor een loopbaan in het “hete” glas. Hij werkte als glasblazer voor de grondlegger van de Nederlandse glaskunst Andries Copier, zijn vader Willem Heesen en andere bekende kunstenaars, waaronder Maria Roozen en Tony Cragg. In 1996 heeft hij De Oude Horn van zijn vader overgenomen en werkt sindsdien met twee assistenten aan een eigen oeuvre dat zich onderscheidt door een eigenzinnige vormgeving met humoristische trekjes.

Henk Verwey
Henk Verweij(1957) begon zijn carrière als zestienjarige bij Royal Leerdam kristal als machinebankwerker. In zijn pauze ging hij altijd even bij de glasblazers kijken. Toen er een plaats vrij kwam op de kristal afdeling werd Henk Verweij aangenomen.
Henk Verweij heeft er bijna dertig jaar als meesterglasblazer gewerkt, altijd in opdracht van ontwerpers als Siem van der Marel, Menno Jonker, Barbara Nanning en Frans Molenaar.
Samen met Barbara Nanning is Henk Verweij regelmatig te gast geweest in het Glas Centrum te Leerdam om haar ontwerpen uit te voeren. Dit gebeurde in een periode dat Henk Verweij niet meer werkzaam was bij Royal Leerdam kristal. In 2008 besloot Henk Verweij terug te keren naar het glas. Hij verbond zijn naam aan de Glasblazerij Leerdam. In de Leerdamse glasblazerij mag Henk Verweij zijn eigen ideeën uitvoeren en dat is natuurlijk een fantastische uitdaging voor deze echte Leerdamse glasblazer

Marinke van Zandwijk
Marinke van Zandwijk(1987)maakte in de zomer van 2001 kennis met glas in de Glasblazerij in Leerdam. Na een aantal jaar was het voor haar een erg natuurlijke keuze om naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam te gaan. Tijdens haar studie Autonoom Beeldende kunst (2004-2008) kreeg zij de kans zichzelf op breder vlak te ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in werk veelal opgebouwd vanuit glas, maar in combinatie met andere materialen. Geblazen en vervormde bellen staan centraal in haar werk. Glas alleen mist voor haar iets. Door het in een context te plaatsen krijgt het een betekenis. Zij probeert het een inhoud en een eigen karakter mee te geven. Het glas moet doorgroeien tot een op zich zelf staand beeld. Het moet in een omgeving komen waar het glas op haar plaats is, waar het tot zijn recht komt, maar waar het niet alleen over het materiaal zelf gaat. Deze probeert zij te creëren, net als zijzelf een omgeving voor haar gedachten en ervaringen creëert.