WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


dinsdag 29 april 2014

Boletenzwartlijf (Diaperis boleti) op Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus).

Op de Sallandse Heuvelrug zagen we vorige week deze reusachtige Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) op de stam van een boom.
De zwam voelde zacht en wat plakkerig aan.
Op de zwavelzwam zaten meerdere kevertjes: Boletenzwartlijf (Diaperis boleti) die gangen hadden gegraven in het vruchtvlees.

 


 Op Wikepedia lees ik dat:
"De kever een overwegend zwarte kleur heeft met drie heldere gele tot oranje dwarsbanden op de dekschilden, de rest van het lichaam is geheel zwart. De voorste twee van deze dwarsbanden zijn het duidelijkst te zien, de achterste band bestaat vaak uit twee vlekken aan de achterzijde van de dekschilden...."
"De kevers leven van paddenstoelen die op bomen groeien en zijn alleen te vinden in bossen. Voorbeelden van soorten paddenstoelen waarvan de kever leeft zijn de roodgerande houtzwam (Fomitopsis pinicola), de berkenzwam (Piptoporus betulinus) en de zadelzwam (Polyporus squamosus) Ze vliegen zelden en zijn daarom vrij onbekend terwijl ze algemeen kunnen voorkomen. In Nederland is de kever vooral in het oosten te vinden.
De gehele levenscyclus vindt plaats op en in zwammen. De larven graven al etend gangen in het vruchtvlees van de zwam. De larven zijn wormachtig en hebben een wit lichaam met drie paar gelede pootjes. Aan de voorzijde is de verdikte kop met twee bruine kaken zichtbaar. Als ze zich volledig hebben ontwikkeld wordt een popkamer uitgeknaagd in de zwam waarin de verpopping plaats vindt. Na enige tijd komt hieruit de volwassen kever tevoorschijn. Ook de volwassen dieren eten het vruchtvlees van de zwam."

Geen opmerkingen: