WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 2 juni 2008

Macroworkshop

Vorige week heb ik deelgenomen aan een workshop Macrofotografie van Bas Meelker. Lokatie was het Dwingelderveld. Ik ben al een tijdje in het bezit van een macrolens maar wou nu ook wel eens wat meer weten over de technieken die je het beste kunt gebruiken bij deze tak van fotografie. En.... ik ben niet van plan om ook nog eens een extra flitser cq ringflitser te kopen dus heb ik Bas gevraagd mij uit leggen hoe ik nu het beste e.e.a. voor elkaar kan krijgen zonder gebruik te maken van een externe flitser. En dan ook nog het liefst fotograferen uit de hand dus niet met een statief.   Oef..één ding is dan in ieder geval zeker: je moet wel een beetje stevig op je benen staan en ook geen trillende handen hebben anders krijg je 't spul er niet onbewogen op. En dan die scherptediepte. Krijg die maar eens precies op de goede plek. Als je dan ook nog eens een beestje hebt dat een beetje beweegt en niet op één lijn ten opzichte van je lens zit dan is kan het nog knap moeilijk zijn een beetje  redelijke foto te maken.

Hieronder zie je enkele voorbeelden: Omdat ik uit de hand fotografeerde en een 105 mm lens heb gebruikt heb ik bij alle deze foto's een sluitertijd genomen van 1/125 . De diafragma's zijn respectievelijk 7,1/7,1/5,0/2,8/2,8. Bij alle foto's is gebruik gemaakt van de flitser van het toestel. Bij foto 1 kun je dit zien aan de glinstering op de kop van het rupsje.

Aan het eind van de workshop (ik kon geen rups meer zien en het begon me ook overal te kriebelen) heb ik geprobeerd iets de artistieke tour op te gaan; jullie kunnen dit terugvinden in de laatste 3 foto's.


   Het is echt de moeite waard eens een workshop van Bas Meelker bij te wonen. Hij geeft op een prettige en rustige manier uitleg over één en ander en weet daarnaast ook nog eens van alles over de natuur. En...hij heeft een prachtig Weblog waarop hij schitterende foto's plaatst. Het mooie hierbij is dat hij overal de gegevens van gebruikte diafragma's en sluitertijden bij zet. "Daar maakt hij geen geheim van en mag iedereen weten" zegt hijzelf daarover.

Geen opmerkingen: