WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


donderdag 29 mei 2008

Roombeek; Het Vervolg

Roombeek

Over de vuurwerkramp in Enschede in 2000 is al veel geschreven. Dus van mij nu niets hierover. Wel wil ik jullie aan de hand van enkele foto's een klein beetje laten zien hoe de vrijwel verwoeste wijk het Roombeek er op dit moment uit ziet en wil ik jullie attenderen op de 4,5 km lange architectuurroute van het Architectuurcentrum Twente door het Roombeek. Op de website van dit centrum is deze route + een zeer uitvoerige uitleg over de onder architectuur gebouwde huizen en gebouwen te downloaden (zie hier).
In mijn een vorige berichtje staan foto's die in een hal van de Eekenhof zijn gemaakt. Een gebouw met op de begane grond 1elijns gezondheidsvoorzieningen en op de verdiepingen erboven 52 appartementen. Op de foto hieronder,gemaakt op vrijwel de plek waar de ontplofte vuurwerkopslagplaats was,  staat het (gele) gebouw rechts op de achtergrond. Foto 2 laat een blik op de Tollensstraat zien met op de voorgrond de gedenksteen. De foto is gemaakt vanaf  "Het Verdwenen Huis" . Bij foto 3 kijk je precies de andere kant op naar  de Lonnekerspoorbaan. Hier loopt een busbaan voorlangs. Voor de huizen die hier worden gebouwd geldt de zogenaamde hoge beeldregie waarbij de architecten zich moeten conformeren aan bepaalde stedenbouwkundige eisen. Ook hierover is alles te lezen in de hierboven aangehaalde download van het Architectuurcentrum.


De volgende 3 foto's zijn genomen vanaf de bovenste verdieping van de Eekenhof. Jammer genoeg kon ik alleen maar van achter het raam fotograferen. Ook zijn de foto's op 2 verschillende dagen gemaakt. Desalniettemin geven ze een goede indruk van de nieuwe wijk.Als je goed kijkt op de foto hierboven (je kunt ook op de foto's klikken voor een grote beeld) dan zie je net voor de huizen met de oranje daken en school met een plein. Voor deze school langs loopt een soort atletiekbaan. Dit blijkt een wegbreng- en ophaalstrook te zijn. Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen mogen bij het begin en eind van de schooltijd alleen op deze strook even hun kinderen  "in- en uitladen". Daarna is de strook weer afgesloten en hebben de kinderen hier vrij spel.Er zijn zelfs speciale verkeersborden voor gemaakt.  Zie de foto hieronder.


Het Rozendaalcomplex is één van de industriële complexen die een nieuwe functie hebben gekregen. In de voormalige pakloods wordt het culturele hart van Roombeek gerealiseerd. Links op de foto zie je het museum  De Twentse Welle.Boven op het gebouw het koepeltje van de Sterrenwacht.De wijk Roombeek heeft als eerste geprofiteerd van het plan van de gemeente Enschede om de waterlopen weer terug te laten komen in het stadsbeeld.  Zo is de "Roombeek" weer terug gekomen in de gelijknamige wijk. De beek loopt voor het Rozendaal langs. Er is een soort kade met een groot houten vlonder gemaakt; het lijkt een houten strandje. Je kunt hier lekker zitten. In de buurt van dit vlonder stroomt het water naar een lager gelegen gedeelte. Het geluid wat dit voortbengt doet je denken aan de branding.Om dit bericht niet te lang te maken geen foto's van het nieuwe gedeelte meer maar nog 3 foto's gemaakt in het oude Tetemgebouw ( het gebouw van de Twentsche Textiel Maatschappij waar vroeger vnl.dekens werden gemaakt).
Mocht je in de gelegenheid zijn ga dan zelf eens een kijkje nemen in deze bijzondere wijk. Het is echt de moeite waard!!

 

Geen opmerkingen: