WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


zondag 4 januari 2015

Museum Vaals - Heiligenbeelden en huisdevotie


Mocht je in Zuid Limburg zijn dan is het zeker de moeite waard om eens te gaan kijken bij Museum Vaals. Een museum dat gevestigd is in de kapel van het voormalige Camillianenklooster in het buitengebied van Vaals Zuid-Limburg.
Het museum beheert een verzameling van meer dan 200 heiligenbeelden en 'is gericht op het tentoonstellen van een unieke verzameling neogotische heiligenbeelden en andere neogotische kerkkunst afkomstig uit katholieke kerken en kloosters'.
De Neo-romaanse kloosterkapel waarin het museum is gehuisvest, is in 1908 gebouwd voor de Paters Camillianen een kloosterorde die opkomt voor de zieken en hulpbehoevende mensen. Het is een aanbouw van het monumentale landhuis “De Esch”, dat als klooster werd ingericht.  De kapel (een rijksmonument) is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door een Duitse bom (V-1). Alle ramen van het kerkje sneuvelden en een deel van het dak werd weggevaagd. Met behulp van de omwonenden werd de kapel na de oorlog weer opgeknapt en werd geld beschikbaar gesteld om nieuwe glas-in-loodramen te laten maken.  Door het afnemende aantal leden van de kloosterorde ten gevolge van overlijden en uittredingen is de communiteit in Vaals opgeheven (2007). De Nederlandse Camillianen wonen en komen sindsdien samen in een klooster in Roermond.

In het voorjaar van 2009 werd het heiligenbeeldenmuseum geopend in de monumentale kloosterkapel. Het museum heeft een collectie die bestaat uit meer dan 200 heiligenbeelden die stammen uit de periode 1850-1920. De beelden met afmetingen van 1 - 3,5 meter hoog worden tentoongesteld in de kloosterkapel die voorzien is van gebrandschilderde ramen en wand- en plafondschilderingen.  Tevens wordt er een wisselende tentoonstelling gehouden met werken van moderne kunstenaars.


 

Museum Vaals organiseerde in 2013 onder de naam ‘Redt Jezus van de afvalhoop’ een inzamelingsactie van religieuze artikelen, om zo te zorgen dat zij niet weggegooid worden maar dit stukje religieus erfgoed behouden blijft. Volgens het museum verdwijnen religieuze artikelen als Mariabeelden, bidprentjes en  rozenkranzen steeds vaker uit de woonkamer naar de zolder. Het museum is bang dat ze uiteindelijk weggegooid worden. 


Blikvanger van het museum is een metershoog Christusbeeld dat bij de ingang van het museum staat. Het grote buitenbeeld  staat met open armen de bezoekers van het museum  te verwelkomen. Door de grootte van het beeld is het sowieso een eye-catcher, maar nu de bekende Amsterdamse kunstenaar Hugo Kaagman met zijn spuitbussen en sjablonen het beeld in geheel Delfts blauwe stijl bespoten heeft is het meer dan een blikvanger.
Hugo Kaagman heeft als pionier de sjabloon(stencil) graffiti verder ontwikkeld. Spuiten door met de hand uitgesneden spuitmallen. 'Met zijn collagestijl en gebruik van decoratieve patronen weet hij continu nieuwe verbanden te leggen en zienswijzen te ontwikkelen. De traditie moderniseren voor de toekomst is zijn uitgangspunt. Vanaf de jaren ’70 tot heden, heeft hij een groot Delfts blauw oeuvre ontwikkeld variërend van schilderijen, keramiek en kleding tot muren, tunnels, torens, bussen, boten, treinen en vliegtuigen. Een Christusbeeld ontbrak nog aan voornoemde opsomming'. 
Van Museum Vaals heeft hij de gelegenheid gekregen om een groot Christusbeeld met sokkel met een totale hoogte van vier en een halve meter in het park van Museum Vaals indrukwekkend te moderniseren. Het resultaat is een gigantische blikvanger bij de entree van het museum. 

Adres:
Museum Vaals, Eschberg 7, 6291 NK Vaals
Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 10.30 uur - 17.30 uur
In de kloostertuin is het Museumcafe ‘De Zwarte Madonna’:
Open: Dinsdag t/m zondag van 10.30 uur – 20.00 uur
Website: www.museumvaals.nl


Als het gele bord in de museumtuin staat is er een koffie-aanbieding.
Geen opmerkingen: