WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 15 december 2014

Sofie het stoplicht-vrouwtje

Mocht je in Amersfoort komen; let dan eens op de stoplichten. Op meerdere stoplichten in deze plaats zie je niet het traditionele mannetje lopen maar een vrouw! Ze heeft zelfs een naam. Ze wordt Sofie genoemd.Hoe een stoplicht (verkeerslicht) er uit moet zien is geregeld in de Regeling Verkeerslichten uit 1991 van de Wegenverkeerswet. Hierin staat dat er in de lamp het symbool van een voetganger te zien moet zijn. De exacte vorm van deze voetganger is niet omschreven.
De gemeente Amersfoort heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt en voerde eind 2000 het "stoplicht-vrouwtje" in. Dit nadat nadat een tot nu toe onbekend gebleven persoon eerder al op het kruispunt voor het gemeentehuis het traditionele mannetje vervangen had door een vrouw. De gemeente Amersfoort omarmde vervolgens dit initiatief en geleidelijk aan kwamen er steeds meer stoplichten met Sofie. Inmiddels is Sofie op alle kruispunten tussen het station en het centrum en op de Stadsring te zien. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze in alle verkeerslichten in de stad komt, maar dat zal nog wel jaren gaan duren, omdat Sofie alleen wordt geplaatst als er nieuwe verkeerslichten komen.
Sinds september 2005 siert Sofie ook de wegwijzers voor voetgangers in de stad.
Ondertussen zijn er ook andere gemeenten die een stoplicht-vrouwtje hebben. Zoals in de stadscentra van Utrecht, Hilversum en Haarlem en wordt ze ook in het buitenland waargenomen.


Geen opmerkingen: