WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


donderdag 20 augustus 2009

Wandelen in Troms (Spansdalen), Noorwegen

Kijk, op onderstaand kaartje van Noorwegen kun je zien waar de plaats Tromsø (gelegen in de provincie Troms) ligt. Zo'n 350 km boven de poolcirkel. Afstand tot Amsterdam is zo'n 3000 km.


Vele mensen passeren deze provincie als ze, via de E6,  op weg zijn naar de Noordkaap. En daar wil deze provincie nu wat aan doen, aan dat passeren. Graag willen ze de mensen laten zien wat ze te bieden heeft aan natuurschoon maar nodigt daarnaast ook een ieder uit te komen wandelen. De KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland mocht kennismaken met o.a. het wandelen in dit gebied. Een verslag hiervan komt in één van de komende uitgaven van het Wandelsportmagazine te staan. Ik mocht mee als fotograaf en vertel op dit webog op mijn manier (met toestemming van de KNBLO) het één en ander van deze speciale week.
Het wandelen in Troms is een tikkeltje anders dan dat wij in Nederland gewend zijn; dus geen vlakke routes maar ruige paden, stenen, rotsen en veel klimmen. Routes die als eindbestemming de top van een berg hebben waarna je vaak hetzelfde pad weer naar beneden neemt. 
Schrik niet terug van het gegeven dat Troms boven de poolcirkel ligt; het klimaat is er, door invloed van de warme Golfstroom, verrassend aangenaam. Het is een prima plek om in het voorjaar de gouden stralen van de middernachtszon en in de wintermaanden de kleurenpracht van het noorderlicht te ervaren. En zolang je in het kustgebied blijft heb je er geen last van muggen.
Er is veel te vertellen over deze mooie provincie in Noorwegen met z'n meer dan prachtige kusten, z'n aardige bewoners, z'n rust en schoonheid, de kleine dorpjes met af en toe eens een winkel. Maar ook over de lange afstanden die je moet afleggen naar het volgende dorpje of naar een supermarkt. Vaak moet je hele stukken om een fjord heen rijden of bergje op bergje af. Soms moet je een veerboot nemen.  Maar kom, laat ik wat foto's plaatsen dan krijgen jullie een beetje een indruk van alles. De eerste foto laat in ieder geval al zien hoe rustig het er is. Het is een foto van het vliegveld in Narvik waar wij landden. Er is echt geen kip te bekennen.


We worden opgehaald door een gids die ons via een afstandentabel nog eens laat zien welk een groot land Noorwegen is en ons optimistisch verteld dat het naar onze eerste bestemming maar een paar uur rijden is.


We genieten onderweg van de prachtige uitzichten, schitterende picknickplekken en mooie wolkenpartijen.We komen aan bij een hotel dat midden in de natuur ligt. Omkleden, even lunchen en dan gaan we op pad voor onze eerste wandeling.


In het begin lopen we nog tussen de bomen, er staan ook nog enkele schuurtjes. Iets verderop  begint het al wat kaler te worden. Er zijn erg veel bosbessenstruiken met rijpe bosbessen. De Noren zijn gek op bessen. Overal in het bos zie je mensen bosbessen plukken.Ze gebruiken er handige "harkjes " bij. Hele emmers vol worden geplukt.
Al snel vinden we ook de eerste rendiergeweien. Die worden meegenomen naar Nederland.


 Na een fikse klim ( met veel gehijg en gesteun van mij, ik ben niet zo'n klimmer) zijn we boven de boomgrens gekomen. Wat is het hier mooi. We zien schapen die hier in de zomermaanden lopen. En overal stroomt het water. Natuurlijk wordt dan de waterfles gevuld. Onze Noorse begeleiders stoken een vuurtje bij één van de vele vuurplekken die je ziet op de berg. Ze gaan koffie zetten. Ze vertellen dat dat heel gebruikelijk is; wandelen naar de top en daar uitgebreid gaan zitten picknicken. Natuurlijk met koffie. Want de Noren zijn gek op koffie. Ze drinken dat de hele dag door. En wij schuiven aan want koffie, koek, chocola en alle andere lekkernijen laten we niet aan ons voorbij gaan.


We zijn al weer enkele uren op pad en het is tijd om weer richting hotel te gaan. Maar voor dat we weer het pad naar beneden nemen zetten we nog even onze namen in het schriftje om te laten zien dat we op één van de de toppen van het Spandalen geweest zijn. Het schriftje leggen we weer netjes in het trommeltje tussen de stenen.

 

Zie voor deel 2 van het wandelen in Noorwegen hier: * klik *

Info over de regio Troms en Tromso  kun je * hier * vinden.
Over het hotel * hier * .
Iets verderop kun je schitterend gelegen huisjes (cabins) huren, kijk * hier*
Nog meer foto's van Noorwegen kun je zien op: Noorwegen in Beeld.

Geen opmerkingen: