WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


zondag 10 februari 2008

Stiewelpaden Twekkelo


Update juni 2014: let op, de hier beschreven route geeft de situatie in 2007 weer.  Ondertussen is er veel veranderd en zijn de paaltjes en borden slecht of niet meer te volgen en aan vernieuwing toe.
De vereniging Behoud Twekkelo hoopt binnenkort de vernieuwde versie van de paden te presenteren.


Tip: het is mogelijk een andere, 15 km lange,  route in dit gebied te lopen. Zie elders op dit weblog (klik op de link) .


Stiewelpaden Twekkelo

Het zijn mooie paden daar in Twekkelo.
Stiewelpaden worden ze genoemd. Oftewel laarzenpaden. (klik voor grotere foto's) 


Twekkelo is een rustieke buurtschap gelegen in Twente tussen Enschede en Hengelo. "Daar industrie en verstedelijking een steeds grotere bedreiging vormen voor Twekkelo, is aan ons de taak er voor te zorgen dat dit mooie stuk landschap niet verdwijnt" aldus de Vereniging Behoud Twekkelo (VBT). (Alles over de VBT, Twekkelo, de bedreiging door de industrie, de zoutwinning, de bodemverzakking enz kunt u lezen op www.twekkelo.nl.)Deze vereniging heeft een aantal jaren geleden het initiatief genomen om voetpaden aan te leggen. Deze stiewel- (Twents voor laarzen) paden lopen door en langs plaatsen waar je normaal niet komt. Dwars door weilanden, over smalle bruggetjes, langs sloten en beekjes.
We beginnen de wandeling bij het Johanneskerkje. Hier staat ook het infobord met routekaart.

  
We kunnen kiezen uit 4 bewegwijzerde routes en besluiten om een stuk van de zwarte en rode route te lopen. De routes worden goed aangegeven door middel van paaltjes.


We zijn hier te gast op het boerenland. Het kan er modderig zijn. Gelukkig zijn we er op voorbereid. Het heeft zo z'n charme hier doorheen te lopen.
Op diverse stukken van de route mag je over akkers en door weilanden lopen en bent daardoor van dichtbij getuige van de werkzaamheden van de boeren.


Oude ZoutboortorenWaar je ook om je heen kijkt, overal zie je de zouthuisjes van Akzo staan. Uit de bodem van Twekkelo wordt zout gewonnen. Vroeger gebeurde dit met grote boorinstallaties waar dan huisjes/torens omheen gebouwd werden tegenwoordig kunnen ze met veel kleinere boren/pompen en huisjes af.
Als je de rode of zwarte route loopt kom je ook nog door bosgebied met mooie lanen en als je geluk hebt mooi lichtval.

zicht op Johanneskerkje

We moeten nog enkele opstapjes over en naderen al weer het Johanneskerkje.
 

Het zijn ontzettend mooie paden die je hier kunt lopen. Wel is het zo dat je op een aantal plekken van de route geconfronteerd wordt met de "grenzen van het gebied"; Akzo, de A35, het industriegebied van Enschede. Je realiseert je hierdoor wel des te meer het belang van behoud van dit mooie stukje Twente.
Op de zwarte route wordt ter hoogte van de A35 op dit moment (eind 2007/begin 2008) gewerkt aan leidingen. Een stuk van de route is hierdoor slecht bereikbaar. Houdt hier rekening mee. Wij mochten over het werkterrein lopen.


2007 ©  Tekst en Fotografie Truus Wijnen

Update juni 2014: let op, de hier beschreven route geeft de situatie in 2007 weer.  Ondertussen is er veel veranderd en zijn de paaltjes en borden slecht of niet meer te volgen en aan vernieuwing toe. De vereniging Behoud Twekkelo hoopt binnenkort de vernieuwde versie van de paden te presenteren.


Tip! In 2013 heb ik een eigen wandelroute van 15 km in dit gebied gemaakt.
Je kunt er in dit weblogbericht meer over lezen en er ook de routebeschrijving en wandelkaartje vinden.
 


Geen opmerkingen: