Klik op de foto voor een groter beeld |
Je hebt tegenwoordig steeds meer kans een Amerikaanse rivierkreeft tegen te komen.
Ik had ze tot kort nog nooit gezien maar tijdens een wandeling bij de Ankeveense plassen zat deze kreeft op het wandelpad. Toen we dichterbij kwamen nam hij een verdedigende houding aan. Een mooi moment om een foto te maken. Toen we later op een ander, smal pad liepen zagen we veel dode kreeften op het pad liggen. Veelal delen er van. Eerst dachten we dat ze overreden waren door fietsers maar later bedachten we ook dat ze misschien wel door vogels waren opgepikt die ze vervolgens in de bomen opaten. De niet verteerbare of lekker delen kwamen dan op de grond terecht.
In ieder geval was duidelijk dat er véél van die beestjes zaten daar in en om de Ankeveense Plassen. En of dat nu zo mooi is?
Van oorsprong komt er In Nederland één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft. Maar sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar diverse soorten kreeften bijgekomen zoals
gevlekte Amerikaanse, de Turkse en de rode Amerikaanse rivierkreeft en worden de laatste jaren ook de Californische, de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft, de marmerkreeft en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft gesignaleerd. Je kunt ze allemaal eten en zo zijn ze meestal ook in ons land terechtgekomen: ingevoerd om op te eten maar nooit op een bord beland omdat ze ontsnapt of weggegooid zijn. Met als gevolg dat ze zich snel vermeerderd hebben. Vooral de rode en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft doen het zéér goed in ons water.
Met de Europese rivierkreeft gaat het ondertussen zeer slecht. In Nederland leeft die nog uitsluitend in een vijver bij Arnhem. Er zitten er daar naar schatting nog zo’n duizend. Grote reden voor het bijna uitsterven van deze autochtone kreeft is de kreeftenpest, die is binnengebracht door de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft.
Ondertussen is men zeer bevreesd voor mogelijke schade die de invasieve rivierkreeften aanrichten. Ze eten de waterplanten op, en die heb je nodig voor een gezond onderwaterleven.
Zonder waterplanten geen leven. Het zijn géén actieve visjagers, maar ze eten wel eitjes van vissen en amfibieën. Onderzocht wordt nu hoe schadelijk de diverse soorten kunnen zijn en de verschillende rivierkreeften zich verspreiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten