WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


dinsdag 28 juli 2015

Vakantie in Schotland - Hotel en de Lochs

Op reis in Schotland
Het hotel, Loch Lomond en Loch Katrine


Eind juni/begin juli heb ik een bezoek gebracht aan Schotland. Het was een eerste kennismaking met het land.

Deel 1: Het hotel, Loch Lomond en Loch Katrine
Als overnachtingsplek diende het Hotel Inversnaid dat  gelegen is aan het Loch Lomond dat één van de grootste meren van Schotland is.
Om bij het hotel te komen moet - het laatste deel van de route - een 'single track road' afgelegd worden door heuvelachtig terrein langs meren en bossen. Over dit deel van de route doe je een minuut of 45, afhankelijk van het aantal tegenliggers, waarna je aan het eind van de weg bij het hotel uitkomt.

Een Loch is de Schotse naam voor een meer of een inham van een zee. Hoewel er geen strikte minimale afmetingen zijn, worden kleine meren in Schotland vaak lochan genoemd.

Kaart v omgeving hotel en Loch Lomond. Klik op de kaart voor groter formaat.


Aan het eind vd weg ligt het hotel (beeld van Google Streetview)

Een andere manier om er te komen is om het laatste gedeelte van de tocht met een boot over te steken naar het hotel. je moet dan wel je auto op een parkeerplaats aan een doorgaande weg laten staan om van daaruit de oversteek met de boot te maken. Diverse reisorganisaties maken daar gebruik van en laten de touringcar staan op de parkeerplaats waarna de gasten de oversteek met de boot maken.
Als je de oversteek per boot maakt - wat wij ook deden - dan doemt geleidelijk aan het hotel voor je op.

Vertrek vanaf Inveruglas Pier (beeld van Google Streetview)


Varen naar het hotel

Hotel Inversnaid aan het Loch Lomond

Het hotel heeft ook een eigen bootje aan één van de steigers liggen
Het hotel is prachtig gelegen. Het is een genot om op één van de bankjes te zitten en te genieten van het uitzicht. Echter, met name 's avonds is het wat minder aangenaam buiten omdat er veel kleine steekvliegjes zijn, de zogenaamde midges. Ze zijn maar enkele mm's groot maar bijten doen ze als de beste. Het is een ware plaag.  Ik hoorde van wandelaars dat ze er erg veel last van hadden en een enkeling had er zijn wandeltocht al voor afgebroken.
Wil je dus in de zomermaanden gaan wandelen in Schotland, je bent gewaarschuwd.Het Inversnaid hotel ligt aan de West Highland Way, een 152 km lang lange-afstandspad in Schotland dat loopt van Milngavie nabij Glasgow tot Fort William en loopt door de Schotse Hooglanden (Highlands). Je loopt over oude veedrijversroutes, militaire wegen en koetswegen maar ook door  drooggevallen bergbeken en rivieren waar paden bestaan uit kiezels, stenen en rotsen waarover de wandelaar zich een weg omhoog of omlaag moet banen. Met name langs Loch Lomond maakt deze ondergrond de tocht extra zwaar.
Jaarlijks lopen ongeveer 50.000 mensen de West-Highland Way. Het is het populairste wandelpad in Groot-Brittannië.


In de omgeving van het hotel zijn meerdere wandelpaden
In Schotland mag je op veel plekken je tentje neerzetten.
In Schotland mag je op diverse plekken 'wild-kamperen'. Op veel plekken zagen we tenten staan. Veelal langs de oevers van een meer. Het blijkt dat je even toestemming moet vragen aan de landeigenaar (als je die kunt vinden)  maar dan kun je er gerust je tentje neerzetten. Lange afstandslopers maken daar graag gebruik van. Deze tentjes stonden aan de oever van Loch Lomond.
Ondertussen sliep ik lekker luxe in m'n hotelkamer met een meer dan prachtig uitzicht op Loch Lomond.

Vanuit mijn hotelkamer had ik het volgende uitzicht

Naast het hotel - dat aan de achterkant omgeven wordt door rotspartijen - is een waterval. Deze waterval die de naam Arklet Falls draagt maar ook wel Inversnaid Waterfall wordt genoemd, wordt gevormd door water dat vanaf de Loch Arklet naar het lager gelegen Loch Lomond stroomt. Je kunt middels een bruggetje over de waterval heen lopen. Vanaf het hotel sta je in een paar minuten bij de waterval.
Het water stroomt vanaf Loch Arklet naar Loch Lomond


Foto gemaakt vanaf het bruggetje over de waterval
In dit deel van Schotland is het een aaneenschakeling van meren. Niet ver van Loch Lomond en Loch Arklet ligt Loch Katrine. Het meer is eigendom van 'Scottish Water' en is de primaire watervoorziening van een groot deel van de stad Glasgow en de omliggende gebieden. Het waterpeil is kunstmatig verhoogd.
Op het meer - dat een belangrijke toeristische trekpleister is - mogen geen oliegestookte vaartuigen varen vanwege het gevaar van vervuiling van het drinkwater. Wel vaart er de door biodiesel brandstof aangedreven stoomboot de Sir Walter Scott die tijdens de zomermaanden een toeristische vaardienst onderhoudt tussen Stronachlar en de Trossachs Pier.


Vertrekplaats van de boot bij Stronachlar
Aanlegsteiger met op de achtergrond Loch Katrine
Loch Katrine


SS Sir Walter Scott
Boottocht op Loch Katrine

Zie ook  de andere berichten over Schotland. (alle berichten)
of per deel:
Deel 1: Het hotel, Loch Lomond en Loch Katrine
Deel 2: Het Landschap
Deel 3: The Drovers Inn, al meer dan 300 jaar Schotse gastvrijheid
Deel 4: De plaats Inverary en het Invarary Castle
Deel 5: Oban
Deel 6: St Conan’s Kirk, Church of Scotland
Deel 7: Op weg naar Ben Nevis
Deel 8: De Three sisters of Glen Coe
Deel 9: Innerpeffray Library De eerste uitleenbibliotheek van Schotland
Deel 10: Verrassende historische pareltjes in Blackford


Geen opmerkingen: