WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


donderdag 27 november 2014

Grote stinkzwam (Phallus impudicus) - met slakjesHet mag dan al eind November zijn, in de natuur is nog veel moois te zien.
Gisteren trof ik bijvoorbeeld nog een "verse" Grote stinkzwam aan in de bossen van het landgoed Twickel.
Meestal zie ik een stinkzwam staan waar de kleverige sporenmassa op de top van de paddenstoel al vanaf gelikt is door de insecten. Deze keer was het nog aanwezig. Ongetwijfeld was de oorzaak het frisse weer dat de insecten er van weerhield actief te zijn.
Wel waren er al slakjes op weg naar de top.


De Grote stinkzwam (Phallus impudicus) is een paddenstoel uit de familie Phallaceae.
De paddenstoel groeit uit een vuistgrote knol die in de grond zit. Deze knol wordt in de volksmond  heksen- of duivelsei genoemd.aangeduid. 

Binnen enkele uren strekt zich de 10–20 cm lange poreuze en holle steel op. De top van de Grote stinkzwam is bedekt met een kleverige, olijfgroene sporenmassa. De zwam verspreidt een penetrante  aasgeur. De stank trekt vliegen en kevers als de oranje aaskever aan die voor de verspreiding van de
sporen zorgen. De schone - opgelikte -  hoed is wit tot lichtgeel en heeft een kleine opening aan de top. 

Voorkomen
De grote stinkzwam wordt aangetroffen van mei tot november bij vermolmd hout in bossen, parken en tuinen. De soort komt vrij algemeen voor.
Toepassingen
De sterke geur doet niet vermoeden dat deze paddenstoel ook eetbaar is. De steel van jonge exemplaren van de grote stinkzwam is eetbaar; naarmate hij ouder wordt neemt het psilocainegehalte toe waardoor hij te giftig wordt voor consumptie. Het heksenei, ontdaan van de sporenlaag, wordt gebakken opgediend en geldt in sommige culturen als afrodisiacum; dit vanwege de uiterlijke overeenkomst van het volwassen exemplaar, met het mannelijk lid. Deze veronderstelde werking is echter nooit aangetoond.

Geen opmerkingen: