WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


dinsdag 29 juli 2014

Fietsen in Drenthe


Fietsen in Drenthe

Van Orvelte naar Zweeloo


Het Drentse plaatsje Orvelte is in de zomermaanden en ware attractie. Veel mensen bezoeken dan het bekende brinkdorp om te genieten van de monumentale boerderijen, oude straatjes, leuke winkeltjes en handwerkslui. En terwijl de een meer oog heeft voor de historie is de ander gecharmeerd van de gezellige winkeltjes en uitnodigende terrasjes of gaat een huifkartocht maken.
Ik zie het allemaal als ik aan het fietsen ben in Drenthe. Bewust heb ik een niet al te lange route uitgezocht om zo de tijd te hebben om foto's te maken. Iets wat ik graag doe als ik op pad ga. Het blijkt al snel een goede keuze want er is weer veel te zien en te genieten onderweg. Want niet alleen Orvelte doe ik aan op m’n fietstocht maar ook doorkruis ik de natuurgebieden Orvelterzand en het Sleenerzand.
Het meest verrast wordt ik  door de plaats Zweeloo waar ik oude boerderijen, een prachtig kerkje en een bijzondere smederij aantref.
Bijna was het niet doorgegaan, de fietstocht, want materiaalpech bij de start gooide route in het eten. Gelukkig was daar Bert, de redder in nood van het Landal park Aelderholt. Hij wist de juiste handelingen te verrichten om de fiets " weer op gang" te krijgen.
En zo konden we dan toch van start gaan met de fietstocht.


Vakkundige hulp van Bert van Landal Aelderholt redde onze fietstocht

De fietstocht die we hebben uitgezocht is te vinden op de site van Grimbergen Bier. Het is de 32km lange tocht "Eiken gebinten, leem en flinten" die diverse plaatsen aandoet en daarnaast ook nog over enkele natuurgebieden gaat (zie voor route-informatie aan het eind van dit verslag).
Wij starten wel op een andere plek omdat we daar eerst koffie kunnen drinken en wel bij Bungalowpark Landal Aelderholt,  Aelderholt 4, 7854 TZ Aalden.
Van daaruit fietsen we richting Orvelte, de bossen en heide van de natuurgebieden en het prachtige esdorp Zweeloo. 
Hieronder een beeldverslag van de route. Klik op de foto's voor grotere afbeeldingen.

Ooievaarsnest op de golfbaan
Langs akkers vol graan

Bloemenstalletje bij OrveltePaardentram Orvelte

Orvelte

Orvelte
Orvelte
Orvelte is een levend museumdorp. Er wordt gewoond en gewerkt. Het dorp is het hele jaar vrij toegankelijk. Vanaf Goede Vrijdag tot eind oktober is het museumdorp geopend.
U kunt dan diverse activiteiten bezoeken, soms tegen betaling. De klompenmakerij, de smederij, de klompenmakerij, de kaasmakerij en de stijlkamer Ottenshoes zijn zeker een
bezoekje waard. Wilt u iets lekkers voor onderweg, bezoek dan het grutterswinkeltje. 300 Schoonebeker schapen vormen de schaapskudde van Orvelte. De schaapskooi staat
aan de Schapendrift. De kudde graast dagelijks op de mooie natuurterreinen rondom Orvelte. De herderin vertrekt vanaf 16 april tot 14 november iedere dag om 10.30 en komt om
17.00 terug. De omgeving van Orvelte wordt gebruikt voor geologisch en biologisch veldwerk.
Bron: fietsroute "Eiken gebinten, leem en flinten".

Meer informatie over Orvelte is * hier * te vinden.

Regelmatig zijn er festiviteiten met muziek in Orvelte


In Orvelte staat  het "enige Apple computer museum in Nederland".


Jonge zwaluw

Informatiecentrum van het Drents Landschap

Door de bossen en over de heide van het Sleenerzand
Zweeloo
Het overkomt mij wel eens; dat ik er thuis pas achterkom wat ik die dag op een fiets- of wandeltocht heb gemist. Zo ook deze keer. Fietsend door Zweelo wordt ik verrast door de prachtige oude huizen en boerderijen. Maar ook door het kerkje aan het begin van het dorp. De kerk is op zich al een bezoek waard maar is ook regelmatig een plek waar exposities plaatsvinden. Even verderop in de hoofdstraat van het dorp is een bijzondere smederij. Op de gevel het jaartal 1896 en de tekst ”Rijksonderwijzer in practisch hoefbeslag” De  deuren staan open zodat de werkplaats goed bekeken kan worden. Duidelijk is dat hier al vele jaren gewerkt is en wordt. Het vuur smeult. De smid is niet te bekennen. We wachten nog even maar door tijdsgebrek moeten we echt verder fietsen.
Zweeloo blijkt – dat lees ik bij thuiskomst – een kunstenaarsdorpje te zijn waar regelmatig exposities en evenementen plaatsvinden.  Vincent van Gogh en vertegenwoordigers van de Haagse School hebben het dorp bezocht. Vincent van Gogh heeft zelfs in 1883 het kerkje van Zweeloo geschilderd.
Verder zijn opvallend de oude boerderijen;  het brinkdorp ziet er voor een groot deel nog steeds zo uit als aan het einde van de negentiende eeuw.
In Zweeloo is de Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo actief. Deze stichting organiseert manifestaties, exposities, kunstmarkten, wandel- en fietsroutes, lezingen en publicaties. De plaatselijke Bistro Tante Sweel is gedeeltelijk ingericht als KunstenaarsHerberg. Hier is het jaar door een expositie van de 19e eeuwse ‘Zweeloo’ schilders te zien.

Kerk van Zweeloo aan de Wheem

Interieur kerk van Zweeloo
Smederij Zweeloo

Op meerdere plekken in Zweeloo staan oude boerderijen en schuren

Routebeschrijving:
De routebeschrijving is te vinden op deze site: www.grimbergenbier.nl/op-pad/ .
Klik op provincie Drenthe en scroll naar beneden tot bij de 32km-lange fietsroute: “ Eiken gebinten, leem en flinten”. 
Op basis van deze route heb ik een makkelijk te volgen knooppuntenversie (35 km) gemaakt. Deze knooppuntenroute kan * hier * (klik) gedownload worden. Er is ook een kaartje bijgevoegd.


Routekaartje van de knooppuntenroute


1 opmerking:

Foto FietsMargreet zei

Leuk! Een paar weken geleden was ik nog in Orvelte, want verbleef op Landal Orveltermarke. Blijft leuk om een kijkje in Orvelte te nemen. En Zweeloo is ook leuk met het mooie kerkje en de smederij. Op Aelderholt was ik een paar jaar geleden. Leuk dat ze jullie fietstochtje gered hebben.
Een mooie serie foto's waar ik veel plekjes van herken.
Groetjes