WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


zaterdag 28 december 2013

De Kus in de Staringkoepel

Onlangs liepen we weer eens een route in de buurt van de Velhorst, gelegen tussen Lochem en Almen.
Natuurlijk hebben we ook weer even gekeken bij de historische Staringkoepel die aan de Berkel ligt.
Dit historische gebouwtje dateert uit de 19e eeuw, toen de dochter van de dichter Staring, Constantia,  het herenhuis dat er stond, liet afbreken en van de resten ervan een theekoepel liet bouwen. Ze koos daarvoor een mooie plaats: een wat hoger gelegen stuk land aan de rivier de Berkel.
Na Constantia’s dood in 1893 raakte de theekoepel in verval.
In 2004 is de koepel weer in oude glorie hersteld.
De Staringkoepel is op authentieke wijze ingericht. Je leest er informatie over de geschiedenis en omgeving van de koepel. Op de muur is een van de romantische gedichten van Staring te vinden. Een kunstwerk in de vorm van een rozet aan het plafond is de verbeelding van dit gedicht.

De theekoepel is te bereiken door vanaf de Boevinkbrug aan de Dochterenseweg een stukje langs  de Berkel te lopen (er staat een bordje van natuurmonumenten) om vervolgens via een voetveer de overkant van de Berkel te bereiken. Je kunt de Staringkoepel vrij inlopen.
En ben je boven kijk dan ook even naar het plafond want dan zie je dit:

Versiering in het plafond van de Staringkoepel op de Velhorst.Geen opmerkingen: