WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


zondag 21 april 2013

Holwortel of Vingerhelmkruid, thats the question

Ik waag me er niet aan om te zeggen welke plant dit is.
Is het nu Holwortel of is het Vingerhelmkruid.
Tot voor kort ging ik er van uit dat het laatstgenoemde was.
Totdat ik ergens een foto tegenkwam waarop de plant Holwortel werd genoemd.
Toch maar eens opzoeken op het internet. Wikepedia geeft een nauwkeurige beschrijving van de Holwortel:

"De holwortel (Corydalis cava) is een plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae). Het is een vroegbloeiende vaste plant. De plant begint vaak al in maart te bloeien en voor de zomer is de plant vaak al afgestorven. De bladeren zien er wat groenig-blauwig uit. De rozetbladeren zijn symmetrisch samengesteld, de stengelbladeren zijn asymmetrisch. De bladeren zijn samengesteld en hebben stompe slippen.
De planten zijn of roodpaars bloeiend of wit bloeiend. Per groeiplaats kan de overheersende bloemkleur weer een andere zijn. De bloem is vergroeidbladig: ze vormen een soort buis waarin de stamper en meeldraden liggen. Wanneer een insect op de zijdelingse bloembladen gaat zitten, veren ze naar beneden waardoor de meeldraden naar buiten buigen en het stuifmeel op het insect deponeren. Het zaad heeft een mierenbroodje, waardoor het door mieren verspreid wordt."

En dan komt het:
"De naam holwortel slaat op de knol van de plant die hol is, in tegenstelling tot die van de vingerhelmbloem (Corydalis solida) waarop de plant sterk lijkt.
Verder heeft de holwortel gaafrandige schutblaadjes en de vingerhelmbloem handvormig ingesneden schutblaadjes.

De plant komt van origine in Midden-, Oost- en Zuid-Europa in het wild voor. De soort is in Nederland ter verwildering aangeplant op onder meer verschillende landgoederen. Ze wordt tot de stinsenplanten gerekend."

Oké, nadat ik dit gelezen had was ik in ieder geval weer een paar "natuur-woorden" rijker geworden. Want van "stompe slippen", "vergroeidbladig" of  "mierenbroodje" had ik nog nooit gehoord.
Laat staan dat ik weet wat het is.
En of ik nu weet of het Holwortel of Vingelhelmkruid is?
Tja, dan moet ik de wortel van het plantje uit de grond graven. Want als die wortel hol is dan.....juist!
Of ik moet goed kijken naar de schutblaadjes want holwortel heeft gaafrandige schutblaadjes en de vingerhelmbloem handvormig ingesneden schutblaadjes.
Probleem is dat ik niet weet waar die schutblaadjes zitten.
Jullie wel?


2 opmerkingen:

Hendrika zei

Ohhh, ik dacht dat jij het antwoord wist! Ik zie beide planten veelvuldig op internet voorbijkomen, maar ik kan het verschil niet ontdekken, ze lijken zo op elkaar. Beide soorten ken ik alleen van plaatjes. Ik vind - wat het ook is - een mooie soort.

Klaske zei

ik zou het ook niet weten, wel mooie bloemetjes, die ik momenteel ook veelvuldig zie en toevallig ook pas fotografeerde