WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, ondertussen ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt. Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 3 oktober 2022

Tubantia Zomer ’22 - Fietsroute 3: Saasveld - Hulsbeek - Het StiftTubantia Zomer ’22 - Fietsroute 3
Saasveld - Hulsbeek - Het Stift 
46 kilometer 

Deze fietstocht start je op de grote parkeerplaats voor de kerk in Saasveld. Vanaf daar maak je een verrassende tocht waarbij je eerst over het Hulsbeek fietst. Daarna gaat het richting Lemselo en Rossum. Via het Voltherbroek kom je bij het Kanaal Almelo - Nordhorn. Je fietst langs Weerselo en bereikt Het Stift. het Stift met z'n eeuwenoude, beschermd dorpsgezicht is toch wel een hoogtepunt op deze fietstocht. Op deze plek, waar ooit ongehuwde dames van adel woonden, is het zeker de moeite waard een pauze in te lassen. Ook is het mogelijk de Stiftkerk te bekijken. Vervolgens zet je weer koers richting Saasveld. Natuurlijk dan ook nog even wat lekkers halen bij de plaatselijke Bakker.

Start: vanaf de parkeerplaats voor de kerk in Saasveld
Adres: Hoflaan 18, 7597LS Saasveld
Afstand: ca 46 km
Info: route gaat geheel via knooppunten
Horeca/Rustpunten op meerdere plekken langs de route. Net voor je terug bent bij het startpunt van de tocht in Saasveld kom je ook nog langs Bakker Schabbink waar het ook mogelijk is koffie te drinken (op het terras).
Gpx: kun je * hier * downloaden. Op de site die dan volgt klik je op de naam van het Gpx-bestand > daarna op vermelding 'Bestandsnaam kopiëren' en dan rechtsboven op het pijltje klikken. 
Lukt het niet? Dan gewoon de kaart meenemen en de routenummers (of er een foto van maken met je mobiel) dan kom je er ook wel. Net zoals voor het Gpx-tijdperk toch :-D
Artikel zoals geplaatst in Tubantia: zie aan het eind van dit bericht
Voor een volledig overzicht van alle in Tubantia geplaatste fiets- en wandelroutes zie: Tubantia.nl/wandelenmettruus 


Routebeschrijving & Kaart

Start op de parkeerplaats bij de kerk in Saasveld. 
Vanaf daar het fietspad nemen rechts naast de kerk richting knooppunt 85. Vervolgens na 85 de volgende knooppunten volgen:
86 - 91- 92 - 32 - 33 - 92 - 37 - 77 - 79 - 49
50 - 47 - 46 - 78 - 76 - 82 - 85


Let op, niet alle knooppunten zijn op deze kaart te zien.

Het Hulsbeek
Dit gebied is van oorsprong een landgoed dat rond Erve Het Hulsbeek lag en lange tijd in eigendom is geweest van de fabrikantenfamilie Gelderman. Het is 50 jaar geleden aangekocht door het Recreatieschap Twente (heet nu Regio Twente) en omgevormd tot recreatiepark. Er werd zand afgegraven en zo ontstonden er drie recreatieplassen. Het zand werd weer gebruikt bij de bouw van de Oldenzaalse wijk De Thij. Van het oorspronkelijk landgoed is rond de recreatieplassen nog het een en ander bewaard gebleven. Zo kun je er nog door de bossen lopen en tref je zelfs nog een heidegebiedje aan. Ook zijn houtwallen bewaard gebleven en stroomt de prachtige Gammelkerbeek trots door het gebied. Regelmatig wordt de ijsvogel gespot. En als je echt veel geluk hebt zie je misschien wel een das. Op Het Hulsbeek zijn twee dassenburchten. Maar de das is een nachtdier en laat zich overdag niet zien dus die kans is erg klein.

Het Stift
Het Stift in is een eeuwenoud dorpje dat ontstaan is rond een voormalig Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw. In de 14e eeuw werd het een Stift waar ongehuwde dames van adel woonden.
In 1973 werd het Stift een  beschermd dorpsgezicht in het kader van de Monumentenwet. Vanaf dat moment is er alles aan gedaan om wat er nog stond aan gebouwen te behouden en te restaureren. Deze inspanningen hebben hun uitwerking niet gemist. Het Stift is één van de weinig bewaard gebleven authentieke kloostercomplexen in Nederland. De Stiftshuizen zijn in oude stijl, maar kleiner in aantal, herbouwd. Evenals de andere behuizingen, zoals het vroegere gemeentehuis, zijn de pastorie  en de smederij met woonhuis verhuurd of verkocht aan particulieren.
De kerk wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt  voor muziekuitvoeringen en speciale kerkdiensten; de schuur is een horecagelegenheid.

Bakker
De al meerdere generaties bestaande bakkerij Schabbink die je passeert is bekend in de hele regio. Ze hebben niet alleen brood in alle soorten en maten maar zijn vooral ook bekend om ambachtelijke streekproducten met namen als Dinkeldonker, Dinkelkoeken en natuurlijk de Twentse Krentenwegge. Ook kun je er een kopje koffie drinken. Nog even over de Twentse Krentenwegge: als derde generatie broodbakker heeft Nicole Schabbink het initiatief genomen om de traditie en geschiedenis van de krentenwegge te documenteren, promoten en meer bekendheid te geven. Ondertussen is er een aanvraag ingediend om de Twentse Krentenwegge onder het immateriële erfgoed te laten vallen.

Foto: (c) Bakkerij Schabbink
Enkele foto's van de fietsroute
Foto's staan in willekeurige volgorde.

In Rossum
Buitengebied Saasveld
Je kunt alle kant op
Bij de kerk van Het Stift
Omgeving Rossum
Kanaal Almelo Nordhorn
Kapelletje langs de route
Kerk in Rossum
Fraaie fietspaden
Een van de vijvers op Het Hulsbeek
Artikel zoals geplaatst in Tubantia

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Route en Fotografie (C) Truus Wijnen
Oktober '22Geen opmerkingen: