WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


dinsdag 1 oktober 2019

Fietsroute Tilligte - Lage - Neuenhaus

Fietsroute Tilligte - Lage - Neuenhaus
Grensoverschrijdende fietstocht 
met start in het dorp Tilligte


Start: parkeerplaatsje thv Ootmarsumsestraat 137, 7634 PP Tilligte. Daar is ook een klein infopunt. Vanaf daar richting knooppunt 5 fietsen.
Afstand: rondje van 45 of 38 kilometer
Update juni '21: Op dit moment wordt er gewerkt aan het routeknooppuntnetwerk in Duitsland. Er komen veel knooppunten bij. Deze fietsroute gaat deels door Duitsland. De betreffende knooppunten die vermeld worden in kloppen op dit moment niet meer allemaal en er zijn ook meer tussenknooppunten gekomen. Een update met de nieuwste knooppunten volgt zo spoedig mogelijk.
Horeca: Nabij de start (Ewwerts Bar met terras, naast de kerk) en op meerdere plekken langs de route

Route: Kan geheel gefietst worden via de knooppuntbordjes van het Fietsnetwerk.
Let op:  
In de plaatsen Lage en Neuenhaus is het wat zoeken naar de knooppuntbordjes. Daarom aan het eind van dit bericht details van de kaart met de ingetekende routes in Lage en Neuenhaus.
Gpx: kan  * hier *  gedownload worden. Op je mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox

Kaart met knooppunten van de gefietste route: aan eind van dit bericht. Tip, als je de kaart liever niet wil uitprinten, maak dan zekerheidshalve met je mobiel een foto van de kaart. Altijd handig om bij je te hebben. Ook omdat een bordje snel over het hoofd wordt gezien cq verdwenen kan zijn

 - - - - - - - - - - - - - -

Grensoverschrijdende route met start in het dorp Tilligte. Je fietst daarna al snel door het net buiten Tilligte gelegen weidevogelgebied Ottershagen en kunt een kijkje nemen in de vogelkijkhut. Vervolgens gaat het richting de grens met Duitsland. Misschien tap je nog wel even een beker melk in het Rustpunt bij de boer om daarna de route te vervolgen naar het Duitse plaatsje Lage. Daar is het de moeite waard af te stappen en rond te kijken bij het kerkje en de watermolen of misschien wel een bezoek te brengen aan de Teestube naast de molen. Fietsend door het bosgebied ‘Lager Busch’ (in eigendom van Landgoed Twickel) gaat het de kant van Neuenhaus op. Ook daar is het zeker de moeite waard wat meer rond te kijken. Bijzonder zijn de diverse grachtjes, beekjes en historische panden waaronder het Alte Rathaus aan de Hauptstrasse. In het centrumdeel zijn ook diverse horecavoorzieningen.
Het tweede deel van de route fiets je door bosgebied en over het mooie fietspad over de ‘groene grens’ Als je vervolgens dan weer in Nederland bent aangekomen volgt een fraai deel langs het Almelo-Nordhornkanaal en is er een verrassende passage langs een bijzonder Rustpunt.

Een beeldverslag

Natuurgebied Ottershagen 
Bij de vogelkijkhut Ottershagen
Melktap en Rustpunt nabij grensovergang Lage 
Wasje langs het fietspad 
Volg in Duitsland tussen de knooppunten deze bordjes
Kerkje in Lage
Je fietst langs de watermolen in Lage
Kommieserhüser Lage (Twickel)
Alte Dinkel bij Lage 
Buitengebied Lage
Oude Raadhuis in Neuenhaus 

Oude pandjes in het centrum van Neuenhaus
Stadsgrachten Neuenhaus 
Buitengebied tussen Neuenhaus en Lage 
Grensovergang op de terugweg. Let op! Hier rechtdoor fietsen. 
Fietspad over de 'groene grens'
Nabij de grens met Noord Deurningen 
Almelo-Nordhornkanaal 
Tolhuisje aan het kanaal
Tolhuisje  
Mariakapel langs het kanaal 
Langs het kanaal 
Rustpunt Wester Esch. Een bijzondere plek langs het laatste deel van de route 
Het Rustpunt is open van donderdag t/m zaterdag en maakt onderdeel uit van 
Hoeve de Wester Esch, interieuradvies. Er is ook een stalstudio.
Klik op de kaart voor grotere afbeelding
detail Lage 
detail Neuenhaus

Info over Neuenhaus kun je vinden op de * site van Samtgemeinde Neuenhaus *.


Geen opmerkingen: