WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


dinsdag 17 februari 2015

Wandelen in de Engbertsdijksvenen

 Wandeling Engbertsdijksvenen
9 of 12 kilometer



Start- en eindpunt: parkeerplaats Engbertsdijksvenen van Staatsbosbeheer
Adres: Oude Hoevenweg,  7678 PB Geesteren ‎ (tegenover huisnr 138).
Horeca: halverwege de route bij het Veenmuseum. Voor openingstijden zie: www.veenmuseum.nl
Muggen: er kunnen in het gebied veel muggen zijn.
Routebeschrijving en kaart: kunnen  * hier *  gedownload worden. Zie ook de kaart aan het eind van dit bericht.
GPS: kan  * hier *  gedownload worden

Wandelen in de Engbertsdijksvenen is een bijzondere belevenis.
Het veengebied is één van de weinige plekken waar nog levend hoogveen voorkomt en is daardoor voor Nederland van grote waarde.  Het Staatsnatuurmonument heeft een beschermde status gekregen en is daarnaast aangewezen als Natura-2000 gebied waarmee het onderdeel uitmaakt van een Europees netwerk van hoogwaardige natuurgebieden. Deze wandelroute gaat voornamelijk door het zuidelijk deel van de Engbertsdijksvenen.

Veenbos

Veenputten

Het eerste deel van de wandeling gaat door een ‘ veenbos’ met berkenbomen, veenmossen en wollegras. Op diverse plekken groeit de slangenwortel, een waterplant met een aronskelkachtige bloem. Daarna wordt de route vervolgd door het indrukwekkende opener gedeelte van de Engbertsdijksvenen. In het uitgestrekte gebied zijn vele waterpartijen; het zijn veenputten. Ooit gegraven om de turf te kunnen steken.
Voor vogel-en natuurliefhebbers de Engbertsdijksvenen een waar eldorado. Vele vrijwilligers hebben er voor gezorgd dat het ondertussen één van de best onderzochte faunagebieden van Nederland is. Tijdens de wandeling passeer je ook een zogenaamde “trektelpost”  van vogelaars.
Lees verder....


Geen opmerkingen: