WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


donderdag 6 februari 2014

Wandelen Rond Norg

Op mijn Wandelweblog is weer een nieuwe wandelroute geplaatst.
Hieronder het begin van het weblogbericht.
Voor het gehele verslag van de route + meer foto's + route-informatie en fietstips in de omgeving van Norg moet u even op de link aan het einde van dit bericht klikken.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


Wandelaars in het bos Norgerholt


Wandelen Rond Norg  5 - 11 km.
In Norg kom ik zeker nog eens terug om te wandelen.
Daarvan raak ik steeds meer overtuigd, als ik al wandelend, het esdorpenlandschap rond deze Drentse plaats aan het verkennen ben.
Als uitgangspunt heb ik een route van Natuurmonumenten uitgekozen. Die belooft een gevarieerde tocht door bos en langs velden en boerderijen.
De wandeling loopt door het Norgerholt en het Tonckensbos. Dat betekent genieten van weidse uitzichten over de essen. Daarnaast gaat de tocht ook nog eens door een prachtig beekdal. Het kan niet anders: het moet een mooie wandeldag worden!

Omdat ik Norg zélf ook graag wil zien en - niet geheel onbelangrijk -  er op de Brink in Norg leuke uitspanningen zijn die ook vroeg op de ochtend zijn geopend pas ik de route enigszins aan en verleg het startpunt naar de Brink.
Dat het een goede beslissing is blijkt al snel want het ten noordwesten van Assen gelegen Norg is een prachtig esdorp.
Het bijzondere van Norg is dat het maar liefst vijf goed bewaard gebleven brinken heeft.
De meeste dorpen hebben, als ze al een brink hebben, er maar één of hooguit twee.

St Margarethakerk op de Brink in Norg

Eén van de brinken in Norg

In het dorp staan nog veel oude boerderijen

Rondom de  vijf brinken van Norg staan nog  diverse boerderijen waarvan de meeste van het Saksische type.
Het landschap rond het esdorp is één van de best bewaarde esdorpenlandschappen van Nederland.
Karakteristiek is de concentratie van historische boerderijen in de dorpen op de overgangen van beekdalen naar hoger gelegen essen.

Uitzicht over de es.

Wandelaars op de es

Het Norgerholt

Waterplas ontstaan door turfsteken

Net onder Norg ligt het bosgebied Het Norgerholt. Het dateert uit de 9e eeuw en is een van de oudste bossen van Nederland. Er staan voornamelijk eikenbomen en hulst. De takken van hulst werden vroeger gebruikt om schoorstenen mee te vegen.
De flora van het Norgerholt is zeer bijzonder. Zo groeit er de alleen hier voorkomende Norger bosmuur. Verder is het lelietje-van-dalen, dalkruid, bosanemoon en gewone salomonszegel te vinden en zijn er opvallend veel braamsoorten.
De route gaat ook door het beekdal de Slokkert. Op dit moment wordt dit gebied grondig onderhanden genomen door Natuurmonumenten. Het herstelplan heeft onder andere als doel de beek weer als vroeger te laten slingeren.
Voor wandelaars is het hier nu wat minder prettig lopen vanwege de erg modderige paden. Ongetwijfeld zal het er na de herstelwerkzaamheden goed wandelen zijn.
Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe het er na een tijdje uit zal zien. Want - afgezien van de vrijwel onbegaanbare paden op dit moment - ben ik erg onder de indruk gekomen van dit beekdal.....lees verder

Beekdal van de Slokkert

Geen opmerkingen: