WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 23 december 2013

Wandelen bij Enschede - Hengelo. Hof Espelo en het Lonnekermeer.


Wandelaars Hof Espelo

Deze wandelroute is één van de wandelingen uit mijn wandelgids "Twaalf Twentse Tochten".
De gids is april 2014 op de markt gekomen en is te koop in de boekhandels, bij VVV''s, Uitgever GO  maar kan ook online besteld worden bij Bol.Com.


~~~~~~~~~~

Start- en eindpunt: Weerseloseweg 259 7522 PS Enschede
Parkeerplaats van het Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo van Landschap Overijssel
Het is ook goed mogelijk vanaf het station Enschede Drienerlo te route te starten. Zie het kaartje van de de aanlooproute naar routepunt 6 van de wandeling aan het eind van dit bericht.
De afstand van het station naar de Universiteit is ruim 1 km.

Horeca: halverwege de lange route op het Universiteitsterrein. Het bezoekerscentrum aan de start is beperkt open. 
Lengte van de rondwandeling is 15 of 17 km
Routebeschrijving met kaartje:  is  * hier *  te downloaden.
Een GPX-bestand : van de route is * hier *   te downloaden.
Wandeling over de landgoederen Hof Espelo en Lonnekermeer.
Omgeving Enschede - Hengelo.

Op deze wandeling maak je kennis met enkele prachtige landgoederen die Twente rijk is.
Het landgoed Hof Espelo, het startpunt van deze wandeling, ligt op een steenworp afstand van de buitenwijken van Enschede en aan de andere kant grenst het aan de campus van Universiteit Twente. Op veel trajecten van deze route zul je geen mens tegenkomen. Je hebt meer kans om reeën te zien en vogels te horen.
Het bij de start gelegen bezoekerscentrum van Landschap Overijssel - beheerder van landgoed Hof Espelo – is gehuisvest in het oude koetshuis van het landgoed. Je kunt er terecht voor informatie over landschap en natuur. Het centrum is open op zondag.
Via oude lanen, langs akkers en weilanden, door bos en langs oude boerderijen doorkruis je vervolgens het landgoed. Bijzonder is het sterrenbos, een bos met paden die vanuit een middelpunt straalsgewijs naar de uiteinden lopen en daarmee een ster vormen. Het fenomeen sterrenbos is afkomstig uit de barokke tuinarchitectuur en raakte in de achttiende eeuw in zwang. Ze waren bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat het overstekend wild vanuit het middel-punt op alle paden kon worden waargenomen. Het sterrenbos in Hof Espelo werd in het begin van deze eeuw aangelegd door landschapsarchitect Wattez.


Zandweg richting Lonnekermeer.
 
Midden in het Sterrenbos

Panelen met gedichten van Willem Wilmink

 
Het Lonnekermeer.
Als je in de buurt van Hengelo komt, loop je het volgende landgoed in: Lonnekermeer.
Langs de paden staan panelen met gedichten en verzen van de in Twente geboren Willem Wilmink.
Je kunt een kijkje nemen bij een vogelkijkscherm maar hebt ook tijdens de wandeling een mooi zicht op het Lonnekermeer zelf. Ondertussen loop je nog steeds op bospaadjes en langs akkers.
Bijna bij de bebouwde kom aangekomen, wandel je even over een stukje asfalt, maar daarna ga je al weer snel het zandpad op richting Enschede. Maar eerst ligt nog een uitstapje over de campus van de Universiteit in het verschiet. Het is een dorp op zich dat door veel groen wordt omringd. Je zult het al wandelend ontdekken.
Het laatste gedeelte van de wandeling loop je door het waterwingebied van Enschede. Bijzonder zijn de grote waterspaarbekkens die je aan weerszijden van het pad ziet. Samen met de omringende bossen, houtsingels en graslandjes vormen ze een waar eldorado voor planten en dieren. Het is dan nog maar een klein stukje wandelen en je bent weer terug bij het startpunt van deze route.
Op het landgoed Hof Espelo.

  

Hof Espelo
Hof Espelo is een prachtig cultuurhistorisch landgoed. De geschiedenis gaat terug tot in de elfde eeuw. Verschillende kleine boerderijen lagen als eilandjes tussen de percelen met bos, weides en akkers. Nu zijn er te midden van de fraaie bossen ook enkele historische gebouwen te vinden, waaronder een landhuis, een voormalig koetshuis en een boerenerf.
Landgoed Hof Espelo is één van de landgoederen rondom Enschede die herinneren aan het textielverleden van de stad. Rijke textielfabrikanten kochten landgoederen om er bijvoorbeeld hun zomerverblijf te vestigen.
Het landgoed is nu in het bezit van Landschap Overijssel, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Zo werd een groot deel van de aankoopsom bijeengebracht door de ‘Actie Hof Espelo’. Als herinnering hieraan werd in het weiland een drietal lindebomen geplant.
In het bosgedeelte, waar je ook door het zogeheten Sterrenbos loopt, is nog een hoefijzervormige aarden wal te zien. Het is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden een deel van Hof Espelo geannexeerd en lieten vanaf vliegveld Twente een vliegtuigrolbaan het bos inlopen. Met zand werden deze camouflagewallen opgeworpen. De jachtvliegtuigen werden vervolgens in
de hoefijzervormige ‘Abstellplätze’ verborgen. Alles in de hoop dat het geheel buiten het zicht bleef van de geallieerde vliegers. Naast deze aarden wallen zijn op Hof Espelo ook nog de contouren van de rolbanen te ontdekken.

Op het Landgoed Lonnekermeer.
Lonnekermeer
Landgoed Lonnekermeer is een landgoed rondom een tweetal meertjes. Deze meertjes zijn zandgaten, ooit gegraven ten behoeve van de aanleg van de Twentse spoorlijnen. Bij de meertjes kwam al snel het landgoed van de bekende Twentse textielbaron Stork te liggen.
Heidevelden werden verbouwd tot landbouwgrond en productiebos en ook werden een villa (Huize Oosterhof), boerderij en boswachterswoning neergezet. Ze zijn nu samen een monument.
De tuin en het park zijn aangelegd in de Engelse landschapsstijl . Voor het ontwerp tekende landschapsarchitect L.A. Springer.
Met een herstelproject in 2012 is het oorspronkelijke ontwerp van landgoed Lonnekermeer in ere hersteld: zichtassen zijn weer opengelegd en de meren uitgebaggerd. Sinds deze werkzaamheden is de villa weer van verschillende kanten zichtbaar. Het parklandschap is gevarieerder en aantrekkelijker geworden, zowel voor mens als dier. Op sommige plekken zijn bomen gekapt. Daar staat tegenover dat op andere plekken parkbomen -uit het oude beplantingsplan - zijn teruggeplant. Een boom, waar regelmatig een visarend nestelt, is gespaard.
Om en nabij de meertjes zijn door Rotaryclub Hengelo gedichten en verzen van de Twentse volksdichter Willem Wilmink geplaatst.
Landgoed Lonnekermeer wordt beheerd door Landschap Overijssel.

 
Tonderzwam.
Tonderzwam
Op diverse plekken in het bos zie je op stammen van de bomen de Tonderzwam of Tondelzwam (Fomes fomentarius). Dit is een harde, hoefvormige houtzwam die over het algemeen grijsachtig van kleur is. Ze zijn te vinden op stammen van zowel levende als dode eiken, beuken en vooral berken en zijn het hele te jaar te zien.
Vroeger gebruikte men het binnenste van de zwam als tondel voor het vuurslaan.
De losse middelste laag werd uit de zwam gesneden, gekookt, platgeslagen, in een oplossing van salpeter gedoopt en gedroogd. De tondel werd bewaard in een doos, de tondeldoos genaamd.
De tondeldoos is eigenlijk de voorloper van de lucifer en diende dus om ‘vuur’ te maken.
Met een vuursteentje en een metalen ring werd vervolgens geprobeerd een vonk te maken die de tondel in vlam zou zetten. Toen eenmaal de lucifer z’n intrede deed, werd de tondeldoos steeds minder gebruikt.


In één van de gebouwen van de Universiteit Twente is een Theatercafé
Universiteit Twente
De Universiteit Twente, of kortweg UT, is een universiteit voor technische en maatschappijwetenschappen.
Op dit moment heeft de UT zo'n 9000 studenten en 3300 mensen als wetenschappelijk personeel.
De universiteit ligt tussen Hengelo en Enschede op het voormalig landgoed Drienerlo en is een zogenaamde campusuniversiteit: stafwoningen, studentenwoningen, sport- en cultuurvoorzieningen, winkels en alle faculteitsgebouwen liggen allemaal op één terrein.
De Bastille is sinds haar bouw in 1969 het centrale studentengebouw op de campus.
 Het is ontworpen door de bekende architect Piet Blom die met zijn ontwerp een levendig
 centrum voor de destijds ongeveer 600 studenten beoogde te creëren met daarin ruimte voor recreatie, cafés en de mensa.
Het gebouw was verdeeld in drie verdiepingen, onderverdeeld in 27 vloerniveaus. Deze indeling veroorzaakte, mede door de vele trappen, dat menig bezoeker in het gebouw verdwaalde. In 2003 is de Bastille verbouwd tot haar huidige vorm. 

Omgeving Hof Espelo
De routebeschrijving - met kaartje - is  * hier *  te downloaden.
Een GPX-bestand van de route is * hier *   te downloaden.

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of paden voor kunnen komen.
 
Klik op de kaart voor een grotere afbeelding


Route, Tekst en Fotografie (c) Truus Wijnen
December 2013.


Geen opmerkingen: