WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


zaterdag 17 september 2011

Umfassungsweg Twickel.

Startpunten: tegenover de Watertoren, Watertorenstraat 5 7491 BC Delden of op de parkeerplaats/tunneltje bij Hotel de Zwaan, Langestraat 2, 7491 AE Delden
Afstand: de Umfassungsweg heeft een lengte van 9 km. Met name het 2e gedeelte van de route is verassend mooi.
Honden: zijn (op delen van de route) niet toegestaan.
Meer informatie over de Umfassungsweg en het Landgoed Twickel is te vinden op de website van Twickel.

 Kaart: bron http://www.twickel.nl/

 -------De Umfassungsweg Delden.
 Een wandelroute van 9 km rondom het Landgoed Twickel.


Afgelopen woensdag hebben we het nieuwe, 9 km lange, wandelpad door Twickel gelopen.
Met de aanleg van de Umfassungsweg, zoals het pad heet, is ooit in 1890 begonnen door de Duitse landschapsarchitect Petzold. Dit in opdracht van de landgoedeigenaar Baron van Heeckeren van Wassenaer.
In 1891 overleed Petzold. Het pad dat rondom het landgoed aangelegd zou worden werd niet afgemaakt.
Nu, 120 jaar later, is de route  (met behulp van diverse geldelijke bijdragen) wel voltooid.
Ondertussen wordt er op het internet veel gezocht naar deze nieuwe wandeling. Veelal komt men dan ook op mijn weblog terecht; ik heb er nl meerdere routes in Delden op staan. Echter de Umfassungsweg ontbreekt nog. Tijd om het pad in beeld te brengen.
We beginnen de route bij het startpunt tegenover de Watertoren aan de Watertorenstraat. En het is meteen al verrassend want we lopen achter de volkstuintjes langs. Hier zijn we nog niet eerder geweest.  
Via een pad dat evenwijdig aan de rondweg loopt zetten we koers richting het Rentmeesterlaantje. Het verkeer op de rondweg is hinderlijk. Gelukkig is het pad op veel plekken al mooi beschut zodat de hinder in de loop der tijd wel minder zal worden. Na een paar honder meter staan we weer op voor ons bekend terrein en slaan we linksaf richting Twickelerlaan. De route wordt duidelijk aangegeven. We volgen de paaltjes met de letters U W.


Het is nog vroeg op de ochtend maar toch is de Twickelerlaan al vol leven; trimmers, fietsers en wandelaars. Er wordt gegroet en gezwaaid.
Wij lopen ondertussen verder richting Hengelosesestraat. Hier is het even doorbijten omdat de route evenwijdig aan de drukke verkeersweg loopt. Wandelgenoot doet mij gaandeweg verslag van zijn jeugdjaren hier in de omgeving. Hij verteld dat ze vroeger altijd even langs Carelshaven fietsten om te kijken of de auto van Prins Bernhard er ook stond. De Prins kwam daar met enige regelmaat. Vaak in combinatie met een bezoek aan Het Warmelo. Nee, Prins Bernhard zelf interesseerde hem niet zo. Wel de auto's waar hij in reed. want dat waren hele aparte, werd smeuïg verteld. Het verhaal leidt af van het drukke verkeer en voor we het weten lopen we op de rustige Petzoldweg.
Even verderop linksaf de Hamsweg in.


We delen deze weg met vrolijke schooljeugd die met een puzzeltocht bezig is en een mevrouw die haar hond op een bijzondere manier uitlaat. Maar ook met diverse vlinders die om ons heen blijven dwarrelen. Wat een bijzonder gezicht.Ter hoogte van het Bokdammerveld steken we de Bornsestraat over. En dan volgt het meest mooie gedeelte van het wandelpad. We lopen nu over delen van het Landgoed die nog niet eerder toegankelijk waren. Neem nu de halfopen weiden van de Azelermeen. Je loopt er tussen de koeien en de schapen door. Wat is het prachtig en wat een mooie beelden om vast te leggen.

De schapen vinden het wel gezellig dat we voorbijlopen. We nemen een pauze en ze komen genoeglijk  bij ons buurten.
Ondertussen blijven wij genieten van het mooie landschap met de prachtige doorkijkjes.
Als we de route vervolgen komen we aan bij het vlonderpad door het natuurgebied Koematenveld. Je moet er wel eerst de nieuwe pompeuze houten brug voor over. De vorm van de routepaaltjes (naar het idee van een Jachtpaal) komt terug in de brugleuningen.


Wandelgenoot gaat de tekst op de brug bestuderen. Ik heb meer oog voor de Twickelervaart.Langs het vlonderpad staat de Dophei al te bloeien. Het ziet er allemaal wat schraal uit. Niet gek, het is ook een erg droge periode.


En dan het Hellecaterveld. Akkers met Gerst en overal Kamille. Zowel langs de akkers als de weilanden.
Het ruikt er lekker. Je waant je er in vroegere tijden.Even later doemt de Deldeneresch voor ons op met de zo bekende boom. En ooh wat ruikt het hier ook weer lekker zo met dat hooi. Wandelgenoot is ondertussen aan het zoeken naar een grote zandheuvel. In zijn jonge jaren rende hij die heuvel op en af als training. "Het möt hier toch e'ns wèèn, bie die watergaten in de buurte" zegt hij met een zoekende blik. We zien geen heuvel, wel veel bosschage. Misschien dat daar de heuvel in verscholen ligt.De watertoren is dan al weer in zicht, langs ons wandelpad akkers met kamille. En steeds weer die vlinders.Nog een blik op het bankje dat op de plek staat waar de vroegere Eschschool heeft gestaan (1844 - 1969) en dan zijn we weer aangekomen bij ons beginpunt bij de watertoren.

 ~~~~~~~~~
De Umfassungsweg heeft een lengte van 9 km. Met name het 2e gedeelte van de route is verassend mooi.
Startpunten van de route zijn tegenover de Watertoren, Watertorenstraat 5 7491 BC Delden of op de parkeerplaats/tunneltje bij Hotel de Zwaan, Langestraat 2, 7491 AE Delden
Honden zijn (op delen van de route) niet toegestaan.
Meer informatie over de Umfassungsweg en het Landgoed Twickel is te vinden op de website van Twickel.

 Kaart: bron http://www.twickel.nl/

Geen opmerkingen: