WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


maandag 20 september 2010

Wandelen op De Borkeld


"Neem op de A1 afslag 27 richting Markelo. Op de rotonde naar links, een eindje doorrijden en dan heb je aan de linkerkant al de parkeerplaats bij infoboerderij 'n Witten van Staatsbosbeheer". Zo had ik mijn medewandelaar de route naar het startpunt van de wandeling uitgelegd.
Makkelijk te vinden dus zo dicht bij de snelweg.
(Punt A is de startplek, het adres is Borkeldweg 17, 7475 RV MARKELO)
September 2010
Dat dicht bij de snelweg liggen ook zo z'n nadelen heeft, blijkt als we op pad gaan. Er komt veel geraas van de autoweg af.
Bij het startpunt van de wandeling staat een infobord met daarin getekend de routes die vanaf hier beginnen. Je kunt kiezen uit 3 routes. En dan vervolgens gewoon de pijltjes volgen. 
Wij kiezen de oranje route met een lengte van 12,5 km. Juist deze route gaat richting snelweg. En er over heen. En dat is te zien en te horen.
Och, laten we dan in ieder geval proberen een mooie foto vanaf het viaduct te maken.


Eenmaal aan de overkant blijft de route over asfalt lopen.
We zijn geen echte liefhebbers van asfalt en hebben ietwat spijt dat we niet voor de andere route gekozen hebben.
Desalniettemin zijn er toch voldoende momenten die de moeite waard zijn om vast te leggen en ook volgt dan al snel een zandweggetje. Dat is een stuk prettiger lopen.
Noh ja....een enkel modderig stukje daargelaten.Zij vindt het wel leuk dat we passeren. En wij ook.
Ondertussen lopen we in bosrijk gebied, we volgen nog steeds de oranje route.
Via een fiets- en voetgangersbruggetje steken we de A1 weer over. Als je naar rechts kijkt zie je het Ecoduct, ooit aangelegd om het "wild" de snelweg over te laten steken (dierpassage).
   


(klik voor grotere afbeeldingen)
In het gebied waar we nu lopen tref je nog Jeneverbesstruiken (wakels) aan. Bij de aanleg van de snelweg A1 is bewust een knik in de weg gemaakt om dit gedeelte te bewaren.
Wij vinden dit deel van de route dat ten zuidoosten van de A1 ligt (Gemeente Hof van Twente) sowieso mooier dan aan de "andere kant" van de A1; heidevelden, vennetjes, bosgebied prachtige wandelpaadjes. En ook aan de fietser is gedacht.
Ergens in de verte spotten we zelfs een schaapherder. (Jeneverbes)    (klik voor grotere afbeelding)


Het bankje laten we links liggen en bij de Herefordkoeien lijkt ons dat ook verstandig.
Een stier staat uitdagend zijn vrouwen te bewaken. Op gepaste afstand passeren we hem. Iets verderop toch nog ff snel één van zijn verdekt opgestelde dames kieken.Het schijnt dat de heide dit jaar paarser is dan anders.
Wij vinden de heide hier op de Borkeld er behoorlijk verdord uitzien. Hier en daar zit er wat fris paars tussen. Maar och, wat geeft het. Kijk eens naar onderstaande foto; het is hier toch hartstikke mooi.
Een prachtig gebied om te wandelen.


Tip, neem één van de 2 kortere routes (om de snelweg te mijden).
De routes zijn ook terug te vinden op routekaart 3 van het Wandelnetwerk Twente. Langere afstanden lopen door combineren van routes is goed mogelijk omdat er met knooppunten wordt gewerkt.
Zie ook hun website  met daarop de startpunten + route-afstanden.
Het adres van infoboerderij 'n Witten waar we zijn begonnen, is:  Borkeldweg 17 7475 RV Markelo

Geen opmerkingen: