WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


zondag 4 april 2010

Wandeling Drakensteyn Lage Vuursche, 6,5 of 14 km


Start- en eindpunt:  Café-Restaurant “de Lage Vuursche”
Adres: Dorpsstraat 2, 3749 AD  Lage Vuursche
Horeca: diverse mogelijkheden in Lage Vuursche
Routebeschrijving: kan  * hier * gedownload worden
Lengte van de route ong 7 of 14 km
Gpx:  Een Gpx-bestand is * hier *  te downloaden
Kaart:

 
Combi van witte en rode paaltjes route 7 km


  ~~~~~~~~~~~

  Een herfstwandeling bij Lage Vuursche

De herfst is overduidelijk aanwezig in Lage Vuursche.
Het is op deze doordeweekse morgen  relatief rustig in het plaatsje. Een enkele wandelaar en fietser tref je nu aan. In de verte komt langzaam een “lelijk eendje” aantuffen.


We hebben onze auto netjes geparkeerd achter Restaurant de Lage Vuursche en zijn van plan een wandeling te maken in het gebied achter Drakensteyn. Op de kaart hebben we een eigen route ingetekend.
Maar voor we op pad gaan, bezoeken we eerst even dat leuke winkeltje verderop in de Dorpsstraat. Natuurlijk laten we ons verleiden tot het kopen van iets leuks.
Daarna gaan we op stap en beginnen de wandeling bij de routepaaltjes t.o. Restaurant De Lage Vuursche. We volgen de rode paaltjes van de verbindingsroute naar de “Kasteeltuinwandeling”.
(zie ook de routebeschrijving)
Het eerste gedeelte van de route is best een beetje bizar; je loopt nl langs ‘het hek van de Koningin”.  Kasteel Drakensteyn is goed beveiligd door o.a. een overduidelijk aanwezig hek.


   
    
Het bos waar we vervolgens door lopen is prachtig. De 300 Roedenlaan waar we even later op uit komen is zelfs nog mooier; schitterende herfstkleuren en mooie doorkijkjes.
Na een tijdje kunnen we het hek achter ons laten en lopen we een leuk paadje richting de “Kasteeltuinwandeling” in.We genieten want overal is de herfst volop aanwezig. De paddenstoelen schieten de grond uit en de tinten van de bladeren zijn prachtig.


  

Als we na een tijdje op de Stulpselaan zijn aangekomen vervolgen we onze wandeling met de 'Stulproute' die aangegeven wordt met witte paaltjes. Achtereenvolgens lopen we door donkere bossen, komen op open terrein waar nog diverse paddenstoelen staan, en moeten we struinen door een zanderig gedeelte. Gelukkig staan er onderweg genoeg bankjes zodat we op ons gemak de meegebrachte etenswaren kunnen nuttigen.


Het wordt ook drukker, links en rechts signaleren we diverse wandelaars; de één met nordic walking stokken en even verderop komen een paar dames aan die overduidelijk een ns-wandeling lopen.Wij hebben ondertussen onze lunch op en “komen weer in de benen” om verder te gaan. Na een stukje ploeteren door mul zand krijgen we een keuzemoment: moeten we nu wel of niet dat hek over. Na ampel beraad besluiten we niet de route over het hek te vervolgen maar links af te gaan.
Oeps even verderop weer zoiets, een kruispunt en geen wit paaltje te bekennen. (let op, dit betreft een wandelsituatie in 2009, de paaltjes zijn ondertussen aangepast). De kaart brengt uitkomst, niet rechtdoor de zandkuil in maar rechtsaf. Links van ons zien we dan een apart bankje, natuurlijk even uitproberen.
Als we doorlopen komen we weer op de Stulpselaan, we 'hoppen' nu weer over naar de rode route. Rechts van ons is het recreatieterrein “De Kuil van Drakensteyn” .
De zon staat ondertussen al weer wat lager en dat levert prachtige beelden op. Diverse foto’s worden gemaakt.


   
We zijn dan al weer in de buurt van Drakensteyn en kunnen er voor kiezen om de bordjes richting Lage Vuursche te volgen of verder gaan met de rode route en dan weer via de verbindingsroute naar Lage Vuursche. Wij kiezen voor de eerste optie.
We komen dan wel terecht op de wat drukkere Hoge Vuurscheweg. Het laatste stukje is wat vervelend, het “hek van de koningin” staat hier wel érg dicht bij de weg. Het had wel wat verder van de weg af geplaatst kunnen worden. Er staat nieuwe aanplant tussen het hek en de weg.  Dat maakt het nog lastiger om hier langs te lopen.
Och, misschien gaat de Koningin wel het wandelen oppakken als ze straks met pensioen is. En dan gaat ze het wel begrijpen dat er inderdaad voor wandelaars haast geen ruimte is naast dat hek. Gaat ze dat hek vast wat verder van de weg laten plaatsen, zo denken we hardop terwijl we op zij moeten springen voor de auto’s.
Als we dan weer aangekomen zijn in het dorp kunnen we er niet onderuit om een pannenkoek te gaan eten. Want dat hoort er echt bij als je een bezoek aan Lage Vuursche brengt.

Vindt u deze afstand te kort dan kunt u vanuit Lage Vuursche ook nog Oertijdwandeling (10 km)  of de Beukenwoudwandeling (4km)  gaan lopen. Deze worden vanuit het dorp bewegwijzerd.
2009 Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen


Geen opmerkingen: